Évi 100 ezer liter üzemanyagot is megspórolhat az Auchan az új flottájával

Fontos beruházást tett a fenntarthatóbb működésért az Auchan Magyarország és a Waberer’s International Nyrt. leányvállalata a WSZL, ugyanis a kiskereskedelmi láncnál befejeződött az áruházi kiszállítást végző flotta korszerűsítése, amelyben a járművek átlagéletkora így 1,5 évre csökkent. Ráadásul ezzel a lépéssel éves szinten 95-100 ezer liter üzemanyagot tudnak majd megspórolni a korábbiakhoz képest. Együttműködésük keretében a két vállalat az elmúlt években következetesen mérsékelte a működésből fakadó káros környezeti hatásokat, a megújult flotta ennek a stratégiai lépéssorozatnak egy újabb állomását jelenti.

A napokban befejeződő beruházással a két vállalat az Auchan Magyarország áruházi kiszállításban használt teljes kamionflottáját cserélte le a legújabb VOLVO és DAF vontatókra. Az EURO 6-os normát teljesítő gépjárművek 2015-ben kerültek először forgalomba, amikor hatályba lépett az új uniós környezetvédelmi szabvány. Ennek célja, hogy korlátozza a közúti járművek által kibocsátott szennyező gázok mennyiségét és arra ösztönözze a gyártókat, hogy fenntarthatóbban működő autókat készítsenek. Az EURO6 jelenleg a legfrissebb szabvány, és azoknak az üzemanyaggal működő autóknak jóval környezetkímélőbb a motorja, amelyek ennek az előírásnak megfelelnek.

Ennek tudatában az Auchan Magyarország a WSZL-el együttműködve a teljes kamionflottáját frissítette. Mindegyik új DAF és Volvo típusú gépjármű a legmodernebb telematikai rendszerrel van felszerelve, amely állandó kapcsolatot tart a gépjárművezetők és a fuvarszervezők között, valamint lehetővé teszi, hogy valós időben nyomon kövessék a járművek helyzetét, a vezetési stílust, a teljesítményt és az üzemanyag-fogyasztást is. Ezzel nem csak idő és pénz takarítható meg, hanem hatékonyan lehet csökkenteni a károsanyag-kibocsátást és javítani a flotta fenntarthatóságát is.

A beszerzésnek köszönhetően 8,1 százalékkal csökken az áruházlánc szállításból fakadó, éves károsanyag-kibocsátása és ráadásul 90-100 ezer literrel kevesebb üzemanyagra lesz szükség. A flotta korszerűsítésén túl a két vállalat olyan megoldásokon és eszközbeszerzésen is dolgozik, amelyek hozzájárulnak az áruházi kiszállítási folyamatok fenntarthatóságának és hatékonyságának növeléséhez. A most forgalomba helyezett 15 vontatóval a hazai Auchan teljes éves fuvarmennyiségének 30-35 százalékát fogják végezni.

„Számos projektnek köszönhetően következetesen csökkentjük a szállítmányozásból (Scope 3) eredő CO2 kibocsátásunkat, a most átadott kamionok ennek a lépéssorozatnak egy újabb állomását jelentik. Mindez szerves részét képezi Klíma Stratégiánknak, amely tartalmazza a Science Based Target kezdeményezés (SBTi) által hitelesített, hosszú távú kibocsátáscsökkentési céljainkat. Ennek megfelelően 2030-ra az áruházaink működéséből fakadó (Scope 1 és 2) CO2 kibocsátást 46%-kal, az azon kívüli kibocsátást (Scope 3) pedig 25%-kal fogjuk mérsékelni” – mondta Varga-Futó Ildikó, az Auchan CSR igazgatója.

„Cégcsoport szinten tudatosan teszünk azért, hogy munkafolyamataink a legkisebb környezeti terheléssel járjanak, hiszen nem csak nekünk, de minden logisztika szolgáltatónak igen jelentős a környezeti lábnyoma. Éppen ezért a szektorban elsőként hoztuk létre a Green Division részlegünket, egy olyan zöld szemlélet kialakítására dedikált csapatot, amely maximálisan támogatni tudja megbízóink fenntarthatósági törekvéseit” – tette hozzá Patai Krisztina, a Waberer’s International Nyrt. Green Division Igazgatója.

Az Auchan Magyarország és a Waberer’s leányvállalata, a WSZL együttműködése 2016-ra nyúlik vissza, 2018 óta pedig a kiskereskedelmi lánc teljes országos kiszállítási feladatait a szállítmányozási cég látja el.