Fákat ültet és kórházat támogat a BuildEXT

Tavaly sem küldtünk céges-bögrés-boros-bejglis ajándékcsomagokat, sőt a műanyag hulladékok tengerét sem dagasztjuk tovább, helyette kicsit több, mint 1 millió Ft-ból ültetünk fákat és segítünk egy nehéz helyzetben levő kórházon. Mert a tavalyi év nagyon más volt, mint az eddigiek.

 

Kezdjük egy nagyon jó hírrel: világszerte csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása, így lassult a felmelegedés üteme. Folytassuk egy kevésbé jóval: a COVID gazdaságokat lassított le, iparágakat bénított meg és emberek egészségét, életét, munkáját veszélyeztette vagy tette tönkre.

Egyszerre vagyunk egy globális és egy kézzel fogató lokális krízis résztvevői és bár könnyebb lenne csak a megrendelőinkre és a profitunkra koncentrálni, felelős szervezetként ennél többet kell tennünk. Aki látta David Attenborough – Egy élet a bolygónkon c. filmjét, az tudja, hogy az ipari civilizáció kezdete óta eltűnt a Földről az erdők kétharmada és vészesen csökken a biodiverzitás, ami egy globális katasztrófa felé sodorja a bolygónkat.

Bennünket reménnyel tölt el, hogy rengeteget dolgozunk egy új keretrendszer (BIM) elterjesztésén, ami átformálja az építőipar működését és minden ízében a fenntarthatóságról szól. Ez egy olyan új digitális ökoszisztéma, ami a technológia és az okos eszközök révén hatékony tervezést, radikálisan csökkenő pótmunkát, kevesebb építési hulladékot, majd gazdaságos épületüzemeltetést valósít meg. A hatékonyságnak ez a szintje végül 20-40% költségcsökkenést jelent egy általunk tervezett épület életciklus költségén és ez a nap végén kevesebb energiafelhasználást, kisebb CO kibocsátást és környezetterhelést jelent.

Ez a jövőnk, de mi szeretnénk a jelenünkre is hatással lenni, ezért elhatároztuk, hogy a megrendelőink nevében minden 100 m2 BIM-ben tervezett épület után 1 db facsemetét ültetünk el.

Így hát a karácsonyi ajándékokra szánt összegünk egyik feléből 1000 db facsemetét ültetünk el a MyForest segítségével. A fenntartható fejlődés azonban nem csak az ökológiai egyensúlyról, hanem a társadalmi életminőség növeléséről is szól. Mivel a BuildEXT kollégák csaknem egyharmada Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyékből származik, adta magát, hogy az összeg másik felével a Zempléni Betegekért Alapítványt támogassuk Dr. Rácz Ernő (az alapítvány elnöke és a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház szülészeti osztályának vezető főorvosa) közreműködésével.

Úgy éreztük, a karácsonyi ajándékozásra szánt összegnek a legjobb helyet találtuk meg, és ha sokan el is származtunk, ezzel mégis közreműködhetünk egy térség felzárkóztatásában. Reméljük ezzel egy kicsit tényleg jobbá tudjuk tenni a világot.

Emberek vagyunk, mérnökök, páciensek, lokálpatrióták, szülők, akik a napi feladatokon túl elköteleződtünk egy iparág átalakítása és a fenntartható fejlődés mellett.

Mi vagyunk a BuildEXT. Vigyázunk egymásra.

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?