Goodwill Consulting: Hírek az energetikai pályázatokról

Brüsszel által ugyan még nem deklarált az összes Operatív Program végleges tartalma (eddig 6 került elfogadásra), de a november elején újra benyújtásra került dokumentációk alapján az alábbi friss információkkal állnak rendelkezésre:

A korábbi struktúrától eltérően a jövőben attól függ, hogy milyen operatív programban indulunk energetikai témában, hogy ki a pályázó. Tehát ha valaki megszokta, hogy ha energetika, akkor KEOP, meglepően új felosztással találkozik. Nézzük tehát melyik Operatív Programban (OP) mely pályázók indulhatnak és mekkora a pályázható keretösszeg.

Talán az első és legfontosabb, hogy a GINOP-ban (Gazdaságfejlesztési és Innovációs OP) kapott helyet 67,67 Mrd Ft keretösszeggel a KKV-k energetikai beruházása. A GINOP 4. prioritásában pályázható épületenergetika (hőszigetelés, nyílászárók cseréje, fűtésrekonstrukció) mely kombinálható megújuló energiaforrással, termelési folyamatokhoz köthető megújulók és termelési folyamathoz köthető energetika. Utóbbira csak pénzügyi eszköz (kamattámogatott hitel) áll rendelkezésre a 7. prioritásban, azonban az első két projekttípus vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatásban egyaránt részesülhet.

A fentieknek megfelelően a Közép-Magyarországi régió KKV-i a VEKOP-ban (Versenyképes Közép-Magyarország OP) juthatnak majd támogatáshoz, az 5. prioritásban 32,61 Mrd Ft áll rendelkezésre, épületenergetikára és megújuló energiaforrásokra.

A további operatív programokban, mint a KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági OP) és TOP (Terület- és Településfejlesztési OP) kaphatnak forrásokat az önkormányzatok, egyházak, non-profit szektor szereplői illetve az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok.

Fontos kiemelni a KEHOP 5-ös prioritását, melyen belül lehetősége lesz az energiaszektor szereplőinek támogatáshoz jutnia hálózatra termelő, nem épülethez kötött megújuló energiaforrás alapú zöldáram-termelésére, illetve a távhő szektor szereplőinek távhő és hőellátó rendszerek energetikai fejlesztésére és megújuló alapra helyezésére.

Összegzésképpen elmondható, hogy a korábbi ciklushoz mérten többszörös a rendelkezésre álló forrás energetikában, a 2014-2020-as időszakban, továbbá megállapítható, hogy a források igen jelentős hányada az épületenergetikai kiírásokban koncentrálódik majd. Az első kiírások megjelenése március-április hónapokban várható, arról azonban nincs hír, hogy azok között szerepel-e energetikai beruházást célzó támogatás.

Bővebb információ: Goodwill Consulting,

http://www.gwconsulting.hu/eljott-az-ido-a-felkeszulesre-aprilistol-indulnak-a-palyazatok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?