Greenovációs Nagydíj: Különdíj az E.ON Energiakonténernek

A  Professional Publishing Hungary szaklapkiadó idén is elindította a környezettudatos vállalati működést díjazó versenyét, a Greennovációs Nagydíjat. A sorrendben az ötödik verseny díjátadóján különdíjat kapott az E.ON Energiakonténer.

Régóta foglalkoztatta már a szakembereket, hogyan oldható meg költséghatékonyan a viszonylag kis energiaigényű, villamosítatlan, külterületi ingatlanok, tanyák áramellátása.

Erre a kérdésre válaszul az E.ON csoport és a JKH Kft. szakemberei egy 21. századi, korszerű, alternatív megoldást fejlesztettek ki. Az E.ON Energiakonténer megújuló energiaforrással, a hálózattól függetlenül, helyben képes áramot termelni, és azt rövid távon tárolni. Telepítése 48 órán belül megtörténhet.

Kontener1

A konténerre telepített, 10 kW névleges teljesítményű napelem rendszerrel a megtermelt áram háromféleképpen hasznosítható. Vagy közvetlenül felhasználható, vagy az elsődleges akkumulátoros tárolókban elraktározható, vagy hidrolízist végez, azaz amennyiben nincs közvetlen fogyasztás, és már az akkumulátorok is feltöltődtek, akkor megkezdődik a hidrolízis, melynek nyomán a megtermelt hidrogén a konténer külső részén elhelyezett palackokba kerül. Így éjszaka vagy borús időben, amikor nincs napsütés és a napelemek nem termelnek áramot, az akkumulátorokból vagy az üzemanyagcellán keresztül a korábban eltárolt hidrogéngázból nyerhető áram. Egy átlagos háztartás energiaigényét így folyamatosan képes fedezni a konténer: éves viszonylatban 4000-6000kWh energiamennyiséget.

Az energia konténer nem csak alkalmi igények kielégítésére szolgál, hanem megoldás lehet olyan háztartásoknak is, amelyek nagyobb településcsoporttól távol vannak, így nagyon magas költsége lenne a vezetékhálózatra való rákötésüknek, vagy pedig más megkötések – például természetvédelmi övezeti besorolás – miatt nem közelíthetők meg sem földkábellel sem oszlopokon vitt vezetékkel. Üzemeltetését tekintve is egyszerű a felhasználó dolga, hiszen az E.ON távfelülgyeleti rendszerben folyamatosan nyomon tudja követni működését és optimalizálja az energiatermelési viszonyokat.239397

A Greenovációs Nagydíjon a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) tüntette ki különdíjjal a „világ végére” is áramot juttató E.ON Energiakonténer projektet. Az elismerést a díjátadón Hajdú-Benkő Zoltán termékfejlesztési szakreferens, a projekt vezetője vette át.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?