Hadat üzen a Daikin a rossz beltéri levegőnek

Saját, új irodájában demonstrálja a legmodernebb légtisztítási és klímaszabályozási rendszereit a japán Daikin márka magyar leányvállalata

 A Daikin Hungary nemrég költözött új székhelyére, az Alíz utcai Office Garden IV. épületébe. Az új hely kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy a hűtés-fűtést és a melegvíz-ellátást környezettudatos Daikin-rendszerekkel biztosítsák. Az épület  beruházója évtizedek óta elkötelezett a Daikin VRV és VRV Loop rendszerek iránt, és a további fejlesztésekre is nyitott volt. A Daikin saját irodarészében a különleges megoldásoknak köszönhetően mindig friss és vírusmentes a levegő.

Létszám alapján adagolják a friss levegőt – A Daikin egyik újítása, hogy a friss levegőt a munkatársak tartózkodási helyéhez és a helyiség igényeihez igazítja, azaz az éppen aktuális létszám alapján szabályozza a beáramló levegőmennyiséget.

Egy nemzetközi kutatás szerint a dolgozók mindössze munkaidejük harmadát töltik íróasztaluknál, a fennmaradó időben pedig nagyrészt tárgyalókban ülnek. Az új Daikin-irodában is különböző funkciójú terek kaptak helyet: az egylégtérű helyiségben munkaállomások és különböző méretű tárgyalószobák kaptak helyet. A kollégák a feladattól függően dolgozhatnak saját helyükön, csoportszobában vagy csendes zónában is. A rendszer a különböző érzékelők adatai alapján több friss levegőt juttat azokba a helyiségekbe, ahol érzékeli, hogy többen vannak, mert megnövekedett a szén-dioxid szint. Ezt nevezik úgynevezett „on-demand” levegőmennyiség-szabályozásnak, ami manapság Budapesten is még viszonylag kevés irodaházban létezik.

Telepített szenzorok mérik a levegő összetételétAz iroda több pontján jelenlétérzékelőket, széndioxid-szenzort, illetve a Daikin által továbbfejlesztett beltéri levegőminőség-érzékelőket helyeztek el, amelyek valós idejű visszajelzést adnak. Mérik a hőmérsékletet, a páratartalmat, a finom port, a szén-dioxid koncentrációt, a légnyomást, sőt, még az elektroszmogot is. A friss-levegős szellőztetőrendszer irányítását egy egyedi automatika végzi, ezen szenzorok adatai alapján.  A szén-dioxid szint 1000-től 1500 ppm-ig kritikusnak, 1500 ppm felett pedig már egészségtelennek számít, ami gyakran fejfájást, koncentrációs nehézségeket tud okozni.

Vírusgyilkos megoldások – A koronavírus-járvány átalakította ugyan az irodahasználati szokásokat és gyakoribbá vált a home-office, de a Daikin légtisztító megoldások révén az iroda beltéri levegőjének minősége jelentősen növelhető, így némileg attraktívabbá tehető az irodai munkavégzés. Nemcsak a por, pollen, allergének, de a PM 2.5 alatti részecskék száma is csökkenthető a levegőben, amihez a vírusok, baktériumok tapadnak. A Daikin egyik újítása a VRV-rendszerek légcsatornás beltéri egységeire utólag is telepíthető ionizációs tisztító-szűrő egyég. Ez a légcsatornán áthaladó teljes légmennyiséget ionizálja, így pedig tiszta, vírus- és csíramentes levegőt biztosít. “Az Airzone és a Daikin közös ionizációs légtisztító megoldása új fejlesztés, még Európában is alig található olyan irodaház, amelyben a hűtő-fűtő VRV-gépészethez ilyen technológiájú ionizációs tisztító egység kapcsolódik” – hangsúlyozza Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

 A Daikin, felismerve a beltéri levegőminőség mindennapjainkra gyakorolt jelentőségét, az elmúlt másfél évben megújította Plug & Play típusú légtisztító megoldásainak szortimentjét is. Megújultak a lakossági Streamer technológiájú légtisztítók, és új, kereskedelmi méretű légtisztítóval is bővült a paletta. A nagy érdeklődésre való tekintettel pedig a lakossági légtisztító értékesítését áthelyezték egy webshop felületre.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?