Két startup vállalkozás nyerte el a zöld átmenet továbbfejlesztéséhez hozzájáruló legjobb ötlet díját – Lezárult a BASF Innovation Hub

 A 100-nál is több alkalmazott ötlet közül az ekolive-ot Szlovákiából és a Holloidot Ausztriából választották a legjobb megoldásnak a BASF Innovation Hub regionális fordulóján. A BASF Innovation Hub verseny olyan innovátorokat és startup vállalkozásokat vesz célba, akik közvetlenül vagy közvetve hozzájárulnak a zöld átmenet pilléreinek (tiszta energia, intelligens közlekedés és a termőföldtől az asztalig stratégia) megvalósításához.

A nyertes megoldások egyike a szlovákiai ekolive által kifejlesztett ötlet, mely a biokioldódásra, a bioremediációra és a stimulánsok előállítására kínál megoldást az egészséges és biztonságos élelmiszer-termelés érdekében, többek között a talajromlás és az élelmiszerhiány problémájára válaszként. Módszerük egy ökológiai biotechnológia a helyben elérhető, de nem értékes ásványkincsek, mint például a kvarchomok, agyagásványok kiváló minőségű nyersanyagokká történő finomítására, miközben természetes és környezetbarát biotechnológiát kínál a fémelemek ökológiai kibocsátására és a nyersanyagokban, hulladékokban, talajban és üledékekben található mérgező vegyületek lebontására.


A másik nyertes a Holloid Ausztriából, amely a megújuló energiaforrásokra összpontosítva olyan innovatív megoldást dolgozott ki, ami az in-line folyamatfigyeléshez mesterséges intelligencia és digitális holografikus mikroszkópia segítségével egy 0-24 órában működő valós idejű rendszer és az élelmiszer-, gyógyszer- és energiatermelőket segíti a költségek csökkentésében, a minőség javításában és az áruk biztonságának növelésében.
A most odaítélt díjat megelőzően az ekolive és a Holloid már megnyerte a helyi versenyeket és azzal együtt 2500 eurót, amit most további 5000 euróval egészítettek ki a regionális döntőben.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy a BASF minket választott. Ez egy nagyon izgalmas verseny volt és nagyon inspiráló volt látni, hogy mennyi erős, újító szellemű startup van a régióban. Mindegyiküknek remek és ambiciózus megoldásaik vannak a jövőre vonatkozóan. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy baktériumaink segítségével megoldást találjunk az ásványianyag válságra, és hogy támogassuk a Zöld Megoldás megvalósulását úgy, hogy az ne befolyásolja a gazdák bevételeit. Hatalmas köszönet a szakmai zsűrinek és a BASF csapatának, nagyon hálásak vagyunk a támogatásukért és bízunk benne, hogy a jövőben együttműködhetünk velük.” -mondta a verseny után Darina Štyriaková, az ekolive vezérigazgatója.
Marcus Lebesmühlbacher, a Holloid ügyvezetője és társalapítója hozzátette: „Alig várjuk, hogy megzavarjuk a világ legnagyobb iparágainak értékláncait, legyen szó akár az élelmezésről, gyógyszergyártásról, anyagokról, energiáról vagy más iparágakról.
A BASF-nek természetes, hogy folyamatosan megújítja önmagát. Az Innovation Hub 2022 alatt és a zsűrivel folytatott beszélgetés során azt éreztem, hogy a jövőképünk erős átfedésben van. Együtt pozitív hatással lehetünk az éghajlat védelmére, az erdőírtás megállítására és környezetünk élhetőbbé tételére.”
3. oldal 2022. november 09.
A BASF Innovation Hub versenyt a kutatás-fejlesztés terén Európában vezető szerepet betöltő vegyipari vállalat, a BASF szervezte. Markus Solibieda, a BASF Venture Capital GmbH ügyvezető igazgatója és egyben a zsűri elnöke kiemeli, hogy a verseny meglehetősen nagy szakterületet ölelt fel, és ez alatt a hat hónap alatt megismert néhány, fiatal innovátoroktól származó csodálatos ötletet.
„Amikor ennyi jó ötletet kell az embernek elbírálnia, akkor nagyon nehéz döntésre jutni. De a szabályok sajnos ilyenek. Az elmúlt néhány évben már számos hasonló projektet szerveztünk, és mindig ugyanaz volt a benyomásunk, hogy minden újító szellemű szakértőből csak úgy áradnak a nagyszerű, de egyben támogatandó ötletek. Legyen szó tanácsadásról, pénzügyi támogatásról vagy esetleg hasznos kapcsolatok megosztásáról, ez mind-mind létfontosságú számukra. Ezért is rendkívül örülünk annak, hogy lehetőségünk nyílt a BASF Innovation Hub megszervezéséreˮ – mutat rá Solibieda majd hozzáteszi: „A nyertes a pénzt az ötlet továbbfejlesztésére, a megoldás piaci bevezetésére, promócióra, vagy a megoldás továbbfejlesztésére alkalmasnak ítélt bármilyen egyéb módon használhatja majd fel”.
A BASF Innovation Hub versenyre, amit Közép- és Délkelet-Európa tizenegy országában rendeztek meg, hat hónapon át lehetett jelentkezni.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?