Környezettudatosság a Legrand Zrt-nél

A világ folyamatosan változik, hol lassabban, hol gyorsabban. A jövőben minden olyan fejlesztés és innováció mely a klímasemlegességet célozza meg, most még inkább fontossá válik. A Legrand Zrt. felelős vállalatként egyik oldalról kiemelt hangsúlyt fektet a környezeti erőforrások használatának, illetve a környezet terhelésének minimalizálására. Termékeink fejlesztésénél már a tervezési fázisban figyelünk arra, hogy optimalizáljuk az anyagfelhasználást, a nyilvánvaló gazdasági előnyökön túl csökkentve ezáltal a bolygónk ásványkincseinek kihasználását. Egyúttal az életciklus elemzéssel (LCA) már a tervezés során felmérjük a termékek majdani, akár évekkel/évtizedekkel későbbi „ártalmatlanításának” hatásait.

Kiemelten kezeljük a környezet károsító anyagok felhasználását, ahol lehetséges, teljes egészében kiváltjuk környezetkímélő anyagok használatára. Az alkalmazott technológiák (műanyag, ill. fém alkatrészek gyártása) jelentős elektromos energia felvétellel járnak. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, melyekkel energiamegtakarítást érhetünk el. Ezek csökkentik tevékenységünk környezetre gyakorolt hatását, mely eredményeként 10 év alatt 45%-kal fogtuk vissza energia felhasználásunkat. A környezeti lábnyomunk csökkentése, a közvetett CO2 kibocsátás mérséklése érdekében 2022 nyarán 1116 db panel telepítésével fotovoltaikus (PV) erőmű létesítését valósítottuk meg területünkön, mely 558 kWp (AC:480kVA) teljesítményű. Ez fogyasztásunk 12-15%-át termeli ki.

A Legrand Zrt. sok évvel ezelőtt teljeskörű szelektív hulladékgyűjtést vezetett be, és ezt elvárja minden alkalmazottjától, valamint a területén munkát végző más vállalkozások alkalmazottjaitól is.

A keletkezett nem-veszélyes hulladékok több mint 99%-a újrahasznosítható másodnyersanyag (különböző technológiai fém-, műanyaghulladékok, valamint csomagolási papír- és műanyaghulladékok).

Földgázt vagy egyéb fosszilis energiahordozót a Legrand Zrt. technológiai vagy fűtési célra nem használ, a fűtést teljes egészében geotermikus energiaforrásból nyeri. A gyár ipari vízigényét két saját kút látja el, az 1983-ban telepített 2346 m mély, 95 °C termálvíz kút, – amely 16000 m2 iroda üzem és raktár fűtését biztosítja, – és a 470 m mély, ún. „ivóvíz” kút.

Az évek során változó technológiák modernizálásával a működésünkhöz szükséges víz mennyiségét 10 év alatt 56%-kal csökkentette.

Termékeink optimalizálásánál a vevői visszajelzésekre építve fejlesztünk, így tudjuk valóban működő megoldásokká váltani az álmokat és igényeket. A jövő esetünkben az okos otthonoké lesz. Az általunk kínált eszközöknek (kapcsolók, vezérlők, kamerák stb.) nem csak távolról vezérelhetőnek kell lenniük, hanem olyan praktikus, és felhasználóbarát megoldásokat kell kínáljanak, melyek hasznos információt közölnek, és energiamegtakarításra ösztönzik vevőinket.

Az e-mobilitás, elterjedésével a Legrand kínálatában is bekerültek a különböző Green’UP™ járműtöltési megoldások, melyeket a Legrand a Renault-val közösen fejlesztett. Minden prémium töltő alaphelyzetben Bluetooth-os kommunikációval ellátott, amely biztosítja a töltési információk átadását és a töltés vezérlési lehetőségeit mobiltelefonos applikáción keresztül, a felhasználók számára egyszerű és gyors megoldást kínálva.