LeasePlan teszt: mennyi az e-autók valódi hatótávolsága?

Amikor járművásárlásban vagy -lízingben gondolkodunk, az autó kiválasztásánál fontos szempont a fogyasztás, azonban a gyártók, illetve a forgalmazók által kommunikált adatok eltérhetnek a valóságban tapasztaltaktól. A belső égésű motorok esetében, a viszonylag sűrű benzinkúthálózat miatt mindez kevesebb problémát jelent, hiszen, ha többet is fogyaszt az autónk, könnyedén találunk töltőállomást a közelben. Egy elektromos autónál viszont már más a helyzet. Az elektromos töltő infrastruktúra még mindig fennálló hiányosságai miatt az e-autó használók jellemzően előre megtervezik a töltési lehetőségeket, ám ha menet közben szembesülünk azzal, hogy a hivatalos mértéket meghaladja a valós fogyasztás, bizony érhetnek kellemetlen meglepetések. Ennek elkerülésére érdemes pontosan tisztában lenni az autónk valós hatótávjával, legalább a leggyakrabban megtett utakon és útviszonyok között. Az elektromos mobilitás élenjárójaként a LeasePlan flottakezelő saját teszt során vizsgálja meg, hogyan teljesítenek a náluk elérhető, leggyakrabban választott e-autók a gyakorlatban, és segítenek értelmezni is a fogyasztási adatokat.

Egyenlő esélyekkel

Az első próbaúton egy agglomerációból ingázó gépjármű használó átlagos munkanapon megtett fogyasztását modellezték, extrém időjárási viszonyoktól mentesen, az átmeneti évszakoknak megfelelő 10-13 Celsius-fokban Az út így egy 81 kilométeres autópályaszakaszt, valamint egy 31 kilométer hosszú városi szakaszt tartalmazott, így összesen 112 kilométert futottak a kísérletben szereplő gépjárművek. A résztvevő modellek a LeasePlan kínálatban jelenleg is megtalálható 11 olyan különböző teljesítményű- és elérhető árú e-autók közül kerültek ki, melyek a leginkább megfelelők céges használatra. Hogy minden autó azonos feltételekkel induljon, előző nap 100 százalékra feltöltötték az akkumulátorokat, melyeknek másnapra elegendő idejük volt visszahűlni, és a szabadtéri parkolás miatt az éjszakai időjárási körülmények hatása is érvényesülhetett. Emellett mindegyik jármű téli gumikkal felszerelve, automata üzemmódra és mindvégig 22 Celsius-fokra állított fűtéssel közlekedett a teszten.

Félelem felülírva

Általánosságban elmondható, hogy mindegyik tesztben szereplő modellnél mutatkozott eltérés a hivatalos és a valós fogyasztási adat között, melynek átlagos mértéke 21 százalék körül mozgott, vagyis körülbelül ennyivel rövidebb távot tudtunk megtenni teljesen feltöltött akkumulátorral ahhoz képest, mint amit a specifikációkban látunk. Igaz az is, hogy a prémium kategóriában jellemzően alacsonyabb a két adat közti eltérés, a legkisebb mértékű különbséget a Mercedes-Benz EQB modellje produkálta, mely az egyébként egyik legmagasabb hivatalos fogyasztási becsléstől csupán 4,4 százalékkal tért el a tesz végére. A különbségeket tovább vizsgálva láthatjuk továbbá, hogy két modell is, a Tesla Model 3 Long Range és a Volkswagen e-UP több mint 4%-kal kedvezőbb fogyasztást mutatott a teszt során, mint a hivatalos adatok. A LeasePlan az elérhető adatok összehasonlítását még egy aspektusban elemezte, hiszen a Sprintmonitor alkalmazásban megosztott tapasztalatokkal is összevetette az eredményeket. Ebből kiderül, hogy három modell (KIA EV6 Earth e228RWD, Volvo C40 Recharge Pro és BMWiX3) kivételével pedig mindegyik jármű teljes útra vetített fogyasztása alacsonyabb volt, mint az alkalmazás felhasználóinak fogyasztási átlaga.

Az eredmények között külön rögzítésre kerültek az autópályán és a városban mért fogyasztási adatok, melyek minden esetben alacsonyabbnak mutatkoztak a sztrádán, a különbség pedig átlagosan 0,5 kW/100 km volt. A tesztautókat vezető sofőrök közös megegyezéssel a lehető legegyenletesebben haladtak az út során, érdemes ugyanakkor eszünkbe juttatni, hogy a dinamikusabb vezetési stílus és a gyakori, intenzív gyorsítások komolyan befolyásolhatják a hatótávot.

Az út végén a járművek akkumulátorának töltöttsége átlagosan 67 százalékot jelzett. Ettől a tesztautók több mint fele, pontosan 63 százaléka tért el pozitív irányba, az élen pedig a Tesla végzett, amely 78 százalékos akkutöltöttséggel érkezett meg a 112 kilométeres útról. Ami a tényleges hatótávot illeti, a LeasePlan a valós fogyasztási adatok alapján készített becslést az egyes modellekre vonatkozóan. A 11 autó tesztje alapján ez átlagosan 357 km, azaz kijelenthető, hogy egy ingázó számára nem jelenthet gondot az elektromos autó töltöttsége oda- és a hazaút során sem. A gyártók által közzétett adatok és a teszt eredményei között ugyanakkor egészen jelentős, majdnem 100 km-es hatótáv különbség is megfigyelhető, így tehát érdemes megfogadni a LeasePlan tanácsát és a maximális tervezhetőség érdekében a saját autónkra vonatkozóan is kitapasztalni a fogyasztást a gyakran megtett útvonalainkon.