Lépéselőnyben: sürgető kérdések széleskörű összefogással a polimertechnológiában

Megalapításunk harmincadik évfordulójához közeledünk, ez idő alatt többszáz sikeres hazai és nemzetközi kutatási projektet valósítottunk meg. Hasonló számban végeztünk olyan fejlesztéseket, melyeket ipari partnereink termékeibe, folyamataiba tudtunk beleépíteni. A Bay Zoltán Kutatóközpont legújabb projektjeként egy olyan innovatív, a műanyagok kérdésköreivel foglalkozó programcsomagot indítottunk, amely lépéselőnyben kíván reagálni egy ébredező problémára.

A jelenleg használt műanyagok egy erőteljes negatív kampányidőszakot élnek meg napjainkban, hitünk szerint érdemtelenül, hiszen a szakmai álláspont alapján nem a műanyagokkal van a probléma, hanem a felelőtlenséggel és az oktatási-, visszagyűjtési rendszerek hiányosságival. Jelen tendenciák fényében a műanyagipar folyamatosan át fog alakulni, mégpedig nem feltétlenül jól fókuszált jogszabályi keretrendszerek mentén.

Az átalakulás egyik kritikus pontja a fosszilis alapú műanyagok biológiai alapúval történő kiváltása.  Azonban e termékcsalád körül is rengeteg félreértés, tévhit kering. Napjainkban a leginkább elterjedő biológiai alapú és biológiailag lebontható polimer a politejsav (PLA). A PLA termékek gyártásának jelentős hányadában élelmiszeripari alapanyagokat, pl. gabonát, cukornádat használnak fel arra, hogy a tejsavat azaz a monomertelőállítsák. Ezzel szemben, az Eco-Design elveket követve úgy gondoljuk, hogy az első lépés az olyan alternatív alapanyag források feltérképezése, melyek nem élelmiszeripari vagy takarmányozási alaptermékek.

Természetesen akad még bőven jelölt a jövő biológiai alapú műanyagára, így kutatásunkat és termékfejlesztésünk nem csupán a PLA-ra korlátozzuk. Szándékunk bevonni a magyar gyártói és kutatói ökoszisztéma nagyhatású szereplőit, hogy a program olyan irányba haladjon, melynek eredménye termékként köszön vissza a polcokról.

Jelenlegi ismereteink szerint a térségben hiánycikk az egy szereplőnél összpontosuló komplex kompetencia, mely a termékfejlesztést a „bölcsőtől bölcsőig” szemlélettel végzi el, ezen felül pedig javaslatokat tud megfogalmazni jogalkotási szerveknek, kulcsszereplőknek, az iparnak és legfőképp a lakosságnak.

Felismerve azt, hogy Kutatóközpontunk különböző szegmenseiben megtalálható a szükséges tudás, egy átfogó a teljes Társaságot egy irányba állító, komplex kutatási csomagot álmodtunk meg az Eco-Design irányelvre alapozva: ez a „TK Polimer” projekt.

A projekt eredményeképp egy olyan termék- és technológialáncot szeretnénk elindítani, amelyben felelős alapanyaggyártók, és felelős gyártók nagy hozzáadott értéket képviselő termékei továbbra is a gyártási-fogyasztási ciklusban maradnak. Szívügyünk továbbá, hogy a keletkezett tudást megfelelő módon disszemináljuk akár oktatás, akár előadások formájában.

Célunk egy olyan partnerháló létrehozása, amellyel ezt a komplex gondolkodósmódot kiterjeszthetjük az ipari-, a törvényalkotási-, és a szövetségi szintekre is.

Szeretne társulni? Örömmel látjuk szakmai kerekasztal beszélgetéseinken, ahol Ön vagy cége is befolyásolhatja e program életútját.

 

Dolgozzunk együtt, a valódi fenntarthatóságért!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?