Lezárult „Az én kávém, a mi bolygónk” pályázat – hamarosan a nyertes dizájnok lesznek láthatók több millió papírpoháron a Coca-Cola HBC Magyarország automatáiban

Budapest, 2021. november 11. – Lezárult „Az én kávém, a mi bolygónk” dizájnpályázat, melyet a Coca-Cola HBC Magyarország a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) közösen hirdetett meg az egyetem hallgatói között. A pályázat nyerteseinek alkotásai kerülnek majd azokra a 100 százalékban újrahasznosítható papírpoharakra, amelyek 2022 első felében fokozatosan leváltják az egyszerhasználatos műanyagpoharakat a vállalat melegital-automatáiban. Így országszerte több mint 1000 melegital-automatából, fogyasztói tudatosságot támogató dizájnnal ellátott, teljes egészében újrahasznosítható papírpohárban kapható majd a tea, kávé vagy épp a forró csokoládé.

 

A 100 százalékban újrahasznosítható papírpoharak felülete edukációs célokat szolgál majd. Az italgyártó vállalat azt szeretné, ha a fogyasztókhoz eljutna a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság fontosságának üzenete, így segítve a papírpoharak szelektív hulladékgyűjtését és újrahasznosítását, hogy a csomagolás az elsődleges felhasználást követően is a körforgás része maradhasson. Az új papírpoharak dizájnját a MOME-val közösen meghirdetett pályázaton az egyetem hallgatói tervezhették meg. A beérkezett pályaműveket előzetes beszélgetések és mentorálási alkalmak után november 5-én értékelte a zsűri: Nyilas Orsolya, a Coca-Cola HBC Magyarország Közösségi és Ügyfél Partnerségi vezetője, Horváth Sándor, a Coca-Cola HBC Magyarország At Work vezetője, Vargha Balázs, a MOME Média Intézetének igazgatója és Matheidesz Réka, a MOME Pályázati Irodájának vezetője, valamint Gulyás Lídia, social media specialista, illusztrátor.

A 10 shortlistes alkotással minden pályázó egyedi stílusban közelítette meg a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság témakörét: többen játékosan, akár humorral, mások interakcióra sarkalló grafikai megoldásokkal érkeztek. A szakmai zsűri a pályázatok magas színvonala miatt végül három fődíjast hirdetett – mindhárom hallgató alkotásai láthatóak lesznek jövő évtől a papírpoharakon. A zsűri szerint a három dizájnterv kiegészíti egymást, más-más célcsoportokat megszólítva egységes portfóliót alkotnak. „A MOME Média Intézet hallgatói közül közel ötvenen pályáztak, közülük 10 shortlistes kapott felkérést a tényleges terv elkészítésére. A pályázat üzenete és a fenntarthatóság rendkívül fontos terület – ezt a diákjaink elkötelezett és igényes, magas színvonalú munkái is visszaigazolták. Nehéz döntésen van túl a zsűri, de nagyon hálás feladat volt itt lenni, mert a többi zsűritagtól számos olyan visszajelzést hallhattam a hallgatóink munkáira vonatkozóan, ami nagy büszkeséggel töltött el” – mondta el Vargha Balázs, a MOME Média Intézetének igazgatója.

 

„A koncepcióm kulcsmondata az lett, hogy az újrahasznosítás gyerekjáték, ebből kiindulva készítettem a poharakra papíron könnyen játszható ismert játékokat. Ezekkel játékosan bemutatható az újrahasznosítás folyamata” – mondta De Jong Zsuzsanna, a pályázat egyik nyertese, a MOME másodéves hallgatója. „Ebben a dinamikus-absztrakt grafikai vonalban, amit én képviselek nagyon jól meg tudott jelenni a körforgás, ami a koncepcióm alapja lett” – mondta Mihalik Nikoletta, akinek tervei szintén a papírpoharakra kerülnek majd. „Egy ölelő figurát terveztem a poharakra: ahogy ránéztem a pohárra, egyből a körformával kezdtem el játszani, így adta magát ez a figura, aki annyira szereti a kávéját és jelképesen a bolygót, hogy körbeöleli” – mondta Gonda Soma, a MOME mesterszakos hallgatója, a pályázat harmadik nyertese, aki graffitiszerű világot teremtett a tervein.

 

A hazai automata piacon kirajzolódó trend azt mutatja, hogy egyre nagyobb igény van a melegital-automatákra. Jelenleg körülbelül 14 ezer melegital-automata működik a hazai piacon, amelyekből a vállalat becslése szerint 100 milliós nagyságrendben kerülnek ki poharak, éves szinten.  A Coca-Cola HBC Magyarország több mint 1000 automatát üzemeltet az országban, ez több millió darab poharat jelent.

 

„A papírpoharakra való átállás minden érintett számára fontos: vállalatként mintegy 30 tonnával kevesebb műanyagot fogunk felhasználni, a fogyasztóink tudatosságra ösztönző új dizájnnal és élménnyel találkoznak a melegital-automatáinknál, a vevőpartnereink fenntarthatósági törekvéseit támogatjuk és mindeközben fiatal tehetségekkel működünk együtt a tervezés során” – foglalta össze a projekt jelentőségét Horváth Sándor, a Coca-Cola HBC Magyarország At Work vezetője, a zsűri tagja.

 

A nyertes dizájnok és az eseményen készült fotók ezen a linken tekinthetők meg.

 

 

Kapcsolódó információ:

 

Szegedi Juli                                                                                                                   Márton György

+36303385434                                                                                                  +36209312233

julia.szegedi@lwp.hu                                                                                            martongyorgy@lwp.hu

 

Coca-Cola HBC Magyarország 

 

A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. a 615 millió fogyasztót kiszolgáló és 28 országot átfogó Coca-Cola HBC AG csoport tagja. A dunaharaszti székhelyű, Magyarországon két palackozó-üzemet működtető vállalat 1.050 dolgozót foglalkoztat, teljes tevékenysége során pedig közel 13.000 embernek biztosít munkát. A Coca-Cola HBC Magyarország eddig 125 milliárd forintot fektetett be hazánkban. A társaság az egyik legjelentősebb magyar élelmiszer-feldolgozó, termékeit 26 országba exportálja. Az üdítőitalok előállításához használt alapanyagok közel kétharmadát belföldi szállítók biztosítják.

 

Az elmúlt évek folyamatos termékfejlesztésének köszönhetően a Coca-Cola HBC Magyarország ma már több mint 100-féle alkoholmentes italt kínál fogyasztóinak: a szénsavas üdítőitalok (Coca-Cola, Coca-Cola light, Coca-Cola zero, Coca-Cola zero lemon, orange és vanilla, Fanta, Fanta zero, Sprite, Sprite zero, Kinley, Royal Bliss), a természetes ásványvizek (NaturAqua, Römerquelle), az ízesített vizek (NaturAqua Emotion, Aquarius), innovatív vizek (Smartwater), gyümölcslevek, nektárok és gyümölcsitalok (Cappy, Cappy Pulpy, Cappy Junior, Cappy Lemonade, Cappy+), jegesteák (FuzeTea, FuzeTea zero), sportitalok (Powerade), energiaitalok (Monster, Burn), valamint a növényi italok (AdeZ) egyaránt részét képezik a választéknak. 2020 májusától a teljeskörű italgyártó vállalat termékportfóliójának része a Rainforest Alliance minősítéssel rendelkező prémium Costa Coffee, valamint kínálata hamarosan bővül a Caffé Vergnano márkával is. A társaság prémium szeszes italokat is értékesít, többek között a Rézangyalt, Jack Daniel’s-t, Finlandiát, Bacardit, The Famous Grouse-t és Camparit.

 

 

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 140 éves fennállása óta legfőbb értéke a világra nyitott szemlélete, melyben egyaránt helyet kap a hagyomány tisztelete, és a fejlődést kereső, azt előmozdító magatartás. A MOME meghatározó szerepet vállalt a magyarországi designélet kialakításában, és ma is megkerülhetetlen intézménye a hazai alkotói, tervezői kultúrának. Történetünk a hazai kulturális és művészeti élet egyik kiemelkedő képviselőjévé tette az egyetemet. A nálunk végzett hallgatók jelentős része kulcsszerepet tölt be a maga szakterületén; az egyetem pedig nemzetközi viszonylatban is csomópontot jelent a kreatív ipar képviselői számára. Küldetésünk, hogy a művészet és a design eszközrendszerével megoldásokat keressünk korunk kihívásaira, együttműködve más területek képviselőivel. A MOME célja, hogy 2030-ra Közép-Európa vezető kreatívipari és innovációs műhelye legyen.

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?