Már 100 áruházban működik a Tesco élelmiszermentő programja

Az idei év során csatlakozott városokkal együtt immár 100 hazai Tesco áruházból mentik a feleslegessé vált élelmiszert az áruházlánc munkatársai. Az élelmiszer-felesleg napi összegyűjtésének és jótékony célú hasznosításának 2014-es elindítása óta a Tesco összesen több mint 2,4 milliárd forint értékben adott át élelmiszert rászorulóknak, ami 5575 tonna adományt jelent. Ez a mennyiség több mint 13,9 millió adag ételnek felel meg.

 Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem a Tesco számára kiemelt társadalmi és környezeti ügy. Az áruházlánc célja, hogy 2020-ra valamennyi közép-európai áruháza készen álljon arra, hogy csatlakozzon az élelmiszermentő programhoz. Május 8-án a programban résztvevő magyarországi áruházak száma elérte a százat, sőt, míg a kezdeményezés eddig csak hipermarketekben működött, Ráckevén idén az első kisebb méretű áruház is bekapcsolódott az élelmiszer-felesleg gyűjtésébe.

Jelenleg itthon az áruházak csaknem fele minden munkanap végén visszagyűjti és rászorulóknak adományozza a még fogyasztható, azonban a vállalaton belüli minőségi előírások miatt már nem eladható zöldséget, gyümölcsöt és pékárut. A Tesco partnerével, a Magyar Élelmiszerbankkal együttműködésben már több mint 5575 tonna adományt juttatott el az áruházak vonzáskörzetében élő rászorulóknak. A programba bekapcsolt boltok számának növelésével, és az átadott élelmiszerek típusának bővítésével pedig folyamatosan nő a kidobástól megmentett, jótékony célra adományozott élelmiszerek mennyisége. Tavaly novemberben a lédig, azaz a belső pékségben sütött, nem kenyér kategóriába tartozó áruk gyűjtésének elindításával például az adományok mennyisége megduplázódott. Ez az idei eredményeken is látszik: 2017 első négy hónapjában összesen 1907 tonna, több mint 795 millió forint értékű élelmiszert adományozott az áruházlánc. 2017-ben eddig már 9 helyen (Budaörs, KÖKI, Megapark, Nagykőrös, Ráckeve, Tapolca, Nagyatád, Balatonboglár, Gödöllő) indult el az élelmiszerek mentése, és az év során a Tesco természetesen tovább bővíti a programban résztvevő boltok számát.

Az élelmiszergyűjtésben résztvevő áruházak térképét megtekintheti a Tesco weboldalán.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?