Megújult fasorok

Befejeződtek a fasorrekonstrukciós munkák, a pesti oldalon az Üllői út, a budai oldalon pedig a Fehérvári út és a Hegyalja út fasora kapott alapos vérfrissítést idén tavasszal. Faápolóink az előzetes szakmai felmérés során mindhárom helyszínen számos kiöregedett, rossz egészségi állapotú egyedet találtak, melyek balesetveszéllyel fenyegettek, így ezekben a fasorokban egy megtervezett, nagymértékű megújításra volt szükség. Ennek során szisztematikusan leápoltuk a fákat, vagy ha a szakmai indokok alapján más lehetőség nem volt, kivágtuk a rossz állapotú egyedeket. Vissza is pótoltuk őket ebben az ültetési időszakban, ezáltal hosszútávon egy egységesebb képű fasort fogunk kapni azonos korú és fejlettségű fákkal, amellett, hogy a munkavégzés ezzel a módszerrel fenntarthatóbb módon zajlott.

A legnagyobb munkát az Üllői út jelentette, itt több mint 360 friss facsemetét ültettünk vissza – közel 50-nel többet, mint amennyit eltávolítottunk. Ráadásul ahol volt erre lehetőségünk, ott igyekeztük a korábban az Üllői úton többnyire jellemző gömbakácokat (Robinia pseudoacacia ’Globosa’) ökológiailag értékesebb és dekoratívabb fákra cserélni, például oszlopos gyertyánra (Carpinus betulus ’Fastigiata’), vagy gömbnövekedésű csepleszmeggyre (Prunus fruticosa ’Globosa’).

A Fehérvári úton több mint 40 pagodafát (Styphnolobium japonicum ’Regent’) pótoltunk vissza, a Hegyalja útra pedig a városi körülményeket jól tűrő mezei juhar fajták (Acer campestre) kerültek – ezeket a tulajdonos kerületek (XI. és XII. kerület) ültették, ebben a kiemelt fasorban a faápolás a feladatunk, a pótlásról a tulajdonos gondoskodik.

A fiatal csemeték az első öt évben még különleges odafigyelést, elsősorban öntözést igényelnek. Az Üllői úton ezt öntözőzsákokkal oldjuk meg, ezek csepegtetve, folyamatosan biztosítják a fácskák megfelelő vízellátottságát.