Mérföldkő az elektromos repülésben a Siemens Zrt. közreműködésével

Jelentős szerepet játszott a Siemens Zrt. K+F csapata az eFusion márkanevű, tisztán elektromos meghajtású repülőgép fejlesztésében, amelynek első darabját a Magnus Aircraft Zrt.-vel együttműködve fejlesztett ki a vállalat. Az oktatásra és vészhelyzeti képzésre egyaránt alkalmas egymotoros, kétszemélyes repülőgép első alkalommal 2016. április 11-én szállt fel Kecskemét-Matkópuszta repülőtérről.  A hivatalos bemutatásra néhány nappal később, április 20-án került sor az „AERO 2016” Nemzetközi Repülős Szakmai Kiállítás nyitónapján a németországi Friedrichshafenben, amely eseményen részt vett Dr. Frank Anton, a Siemens AG elektromos repülőgépekhez kötődő fejlesztési üzletágának igazgatója is.

„Az eFusion sikeres próbarepülése igazi mérföldkő az elektromos repülésben. Ez segítségünkre lehet abban, hogy a pilóták is tisztában legyenek az elektromos hajtás gyakorlati előnyeivel“ – mondta el Anton. A most bemutatott repülőgép az eddig megszokott nagy teljesítményű, nagy fogyasztású és nagy sebességű kétüléses modellek mellett egy olcsóbb fenntartású, környezetbarát, és tisztán elektromos alternatívát kínál, ami minden földrészen hiánycikknek számít.

efusion 2

„A Siemens Zrt.-n belül csupán három évvel ezelőtt alakult meg a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó terület, amelynek egyik fő projektje volt a teljesen elektromos hajtás kifejlesztése az eFusion–höz. Fiatal mérnökeink kreativitása és innovációs készsége révén jó úton járunk, hogy valódi kompetencia-központ váljon belőlünk, és számos egyéb projektben dolgozzunk együtt anyavállalatunkkal és partnereinkkel a jövőben, közöttük a Magnus-szal is ” – mondta el a bejelentés kapcsán Dr. Balázs Gergely György, a Siemens Zrt. kutatás-fejlesztési vezetője.

A jelenleg nettó 410 kg-os gép a sportrepülők minden kategóriájába (UL, LSA, VLA) beleillik. Így nem csak a felhasználás területén sikerült sokoldalú terméket alkotni, hanem több kategória kritériumainak is megfelelve kuriózumnak számít a Siemens-MAGNUS partnerségének eredményeként létrejött eFusion.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?