Nagyvállalatok ESG kötelezettsége – a beszállítói láncok fenntarthatósági átvilágítása

Interjú Pichovszky Domonkossal a Kingfisher Zrt. Vezérigazgatójával

Decemberben fogadta el a Parlament a 2023. évi CVIII. törvényt az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzéséről, ami komoly hullámokat keltett a nagyvállalati felső vezetők körében. A Proworx Digital elsőként állítja, hogy KINGFISHER platformja páratlanul költséghatékonyan képes biztosítani a törvényi megfelelést – ráadásul nagyfokú automatizációval. Milyen út vezetett idáig?

Pichovszky Domonkos: Cégcsoportunk két évtizedes múlttal rendelkezik a folyamatautomatizáció és a komplex b2b-platformok területén. Tudatosan keressük azokat a területeket, ahol a technikai fejlődés vagy – mint jelen esetben – a szabályozói környezet változása új, a fennálló viszonyokat jelentősen megváltoztató megoldások létrehozását követelik meg. Ezzel a folyamatos és valódi innovációt szem előtt tartó megközelítésünkkel több hazai és nemzetközi nagyvállalat számára fejlesztettünk speciális problémákra informatikai megoldásokat. Piacvezető broadcasting- és retail technológiai megoldásaink az egész régióban sikeresek.

Amikor 2022-ben megjelent az EU CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) irányelvének a tervezete, és Németországban elfogadásra került a már azóta hatályba is lépett beszállítói lánc átvilágosítási törvény, azonnal felismertük a nagyvállalati folyamatok újabb fájdalompontját, és elkezdtük a termékfejlesztést. Ennek köszönhető, hogy a hazai szabályozás elfogadásakor mi már a piacon voltunk a KINGFISHER-platformunkkal.

Hogy látjátok, mi az igazi kihívás a beszállítói lánc átvilágosításban a nagyvállalatok részére?

PD: A beszállítói láncok átvilágítása szinte kiált egy digitális megoldásért, jól átgondolt egyszerű folyamatokért! A vállalatoknak több száz, nemritkán több ezer beszállítóval dolgoznak együtt – velük most egyenként kellene felvenniük a kapcsolatot, megértetni velük a feladatot, végig vezetni őket a kitöltés folyamatán, majd szakértők bevonásával manuálisan kell kiértékelni az adatokat. Magyarországon közel 1000 kötelezett nagyvállalatról beszélünk, melyek 55- 60 ezer beszállítót fognak átvilágítani – évente! Ráadásul maguk a nagyvállalatok egyben egymás üzleti partnerei és beszállítói. Meggyőződésünk, hogy a KINGFISHER hozzáadott értéke abban van, hogy ezt a horizontális és vertikális adatközlési és átvilágítási folyamatot tudjuk erőforrás- és költséghatékonnyá tenni a vállalati ügyfeleink részére, ezzel valódi versenyelőnyt biztosítva számukra.

Nem fog mindez túl nagy adminisztrációs terhet jelenteni a vállalatok részére?

PD: A feladat minden érintett számára újfajta, sajnálatos plusz adminisztrációt igénylő kötelezettség. A KINGFISHER ugyanakkor képes befogadni hazai és EU-s más államok vagy szervezetek kérdőíveit. Egyedülálló műszaki megoldással a feltöltött információk egyfajta „adatkapszulában” megoszthatók banki, partneri és állami szervezetek felé – mindez kiterjed a válaszokra, a mellékletekre és akár magára a tanúsítványokra is. Mindez auditált, magas szintű, biztonságos informatikai környezetben történik, megvédve üzleti partnereink beszállítói lánc információit, melyek mindvégig az adatszolgáltató tulajdonában maradnak, ellentétben más piaci megoldásokkal.

Milyen kapcsolatban álltok a piac szakmai szereplőivel?

PD: A rendszer nagy előnye, hogy mind kérdőív, mind értékelési szerkezetében nyitott – közel kéttucatnyi ESG-tanácsadóval dolgozunk együtt, és várjuk újabb partnerek jelentkezését – ők stratégiai partnereink a törvényi megfelelés biztosítása érdekében. KINGFISHER ökoszisztéma másik fontos lába a beszállítói adatminőség szempontjából kiemelten fontos, de igen sérülékeny KKV-kör bevonása, melynek lehetőségét a KAVOSZ-szal való együttműködésünk adja, amelynek keretében a mi megoldásunkat választották a E-GREEN fenntarthatósági minősítés informatikai hátterének biztosítására.