Naperőművi portfóliója megduplázására készül az ALTEO

Az igazgatóság jóváhagyását követően saját beruházásban és kivitelezésben épít Nógrád megyében új naperőművet az ALTEO. A 17 millió eurót meghaladó, évente több mint 10 ezer háztartás villamosenergia-igényét fedezni képes fejlesztéssel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémiumkategóriájában jegyzett vállalat saját naperőművi portfóliója a kétszeresére nő.

A tervek szerint – a várhatóan szeptemberben induló kivitelezés lezárását követően – 2024. második félévétől kezdhet el termelni a Nógrád megyei Tereske község határában az ALTEO 20 MWe névleges teljesítményű naperőműve. Az ALTEO még 2022-ben vásárolta meg az Edelyn Solar Kft. naperőmű fejlesztésére irányuló projektjét. A társaság idén májusban már arról tájékoztatta a befektetőket, hogy sikerült elérni a fejlesztésre kész (ready-to-build) állapotot, most pedig az ALTEO igazgatósága jóváhagyta a kivitelezésre vonatkozó terveket. A saját erőből történő beruházás során megvalósuló fejlesztés évente 31 GWh villamos energia előállítására lesz képes, ami több mint 10 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztásával egyenértékű.

„A projekt fenntarthatósági szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen a fosszilis energiahordozókkal szemben teljes mértékben a napsugárzásból nyerjük az energiát, így – más erőművekkel szemben – nincs károsanyagkibocsátás, és ivóvízre sincs szükség az erőmű 25-30 évesre tervezett teljes élettartama alatt” – fogalmazott ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója. Szintén a fenntarthatóságot szolgálja az erőmű reverzibilis kialakítása: a hasznos élettartam lejártát követően a teljes infrastruktúra eltávolítható, és az addig elfoglalt terület akár újra bevonható a földművelésbe.

A beruházás természetesen integrálódik az ALTEO májusban elindított megújuló szabályozási központjába. Terveink szerint az új tereskei naperőmű is az ALTEO Megújuló Szabályozási Központba integrálódik, ami lehetővé teszi, hogy a több kisebb önálló termelő egységet összevonva egy nagy erőműként jelenjen meg a villamosenergia- és a rendszerszintű szolgáltatások piacán. Ezáltal optimalizálja a termelést más időjárásfüggő energiatermelőkkel együtt” – tette hozzá a vezérigazgató.