Fenntarthatóság: Nem elég jónak lenni, be is kell tudni mutatni

A KPMG figyelmeztet: a feltörekvő magyar vállatoknak okoz majd a legnagyobb fejtörést a CSRD, azaz a fenntarthatósági jelentések Európai Unió által előírt rendszere, ami alapján először 2026-ban kell beszámolót közzétenni a 2025-ös év eredményeiről kitekintéssel a jövőt illetően. A felkészülési idő most még soknak tűnik, de jelentési keretrendszerek kialakítása hosszadalmas, és gyakran beruházásigényes folyamat, ráadásul a pénzügyi szféra, azon belül különösen a bankok, már most is komoly adatigényt támasztanak a vállalatokkal szemben egy hitelkérelem elbírálásakor.

Első lépésként a pénzintézeteket és a tőzsdei cégeket érte el Magyarországon a fenntarthatósági jelentések készítésének kötelezettsége, de hamarosan minden magyar középvállalatnak hasonló jelentést kell készítenie, először 2026-ban a 2025-ös vállalati tevékenységekről.

Ez legalább 1000-1500 magyar céget jelent, így a következő években leginkább a feltörekvő magyar tulajdonú cégeknek okoz majd fejtörést, mivel a multinacionális cégek magyarországi leányvállalatai az anyacégek jelentéstételi kötelezettsége miatt már ma készítenek fenntarthatósági jelentést, vagy legalább szolgáltatnak adatokat a működésükről az anyavállalat sztenderdjei alapján.

Nem elég jónak lenni, megbízhatóan és átláthatóan szükséges beszámolni arról. Ehhez adatokra, mérésekre, és a CSRD-ban meghatározott mutatók kiszámítására és a kapcsolódó tevékenységek, stratégiai célkitűzések beépítésére is szükség lesz. A CSRD kettős lényegesség elve alapján nemcsak a fenntarthatósági intézkedések és kockázatok tartalmáról, hanem ezek várható pénzügyi hatásairól is be kell számolni a megfelelő beszámolási sztenderdek alkalmazásával, ha azok lényegesnek bizonyulnak.

Csalódhat, aki az gondolja, hogy a rendelkezésre álló idő bőven elegendő. Érdemes elkezdeni a felkészülést, 2024-ről pedig már komplex önkéntes jelentést írni ahhoz, hogy a buktatók a 2025-ről szóló beszámolók idejére feltárásra kerüljenek. Ez annál is inkább célszerű, mivel a például új hitelekhez, vagy a régiek refinanszírozásához már ma is komoly fenntarthatósági adatközlési igényt támasztanak a pénzintézetek, az ezeken való megfelelés pedig kedvezőbb finanszírozási feltételekben nyilvánulhat meg.

Részletek a sajtóban Fenntarthatósági jelentéssel kell készülnie a magyar vállalatoknak – Napi.hu, 1500 magyar cég készülhet: komoly fejtörést okozhat majd egy jelentés – Piac&Profit (piacesprofit.hu) és KPMG honlapján: Fenntarthatóság: Nem elég jónak lenni, be is kell tudni – KPMG Magyarország