Szeretné tudni, hogy mekkora a karbon-lábnyoma? Fogjon össze közösségével, jelentkezzen, mi kiszámoljuk

Olyan közösségek jelentkezését várja a GreenDependent Intézet és a Daikin Hungary Kft, akik szeretnék a közösség tagjainak életmódjához köthető karbon-lábnyomot kiszámolni és megismerni. A projekt célja, hogy karbon-lábnyomuk és annak összetevőinek megismerésével segítsék a közösségek tagjait abban, hogy tudatosan és fókuszáltan csökkenthessék környezeti hatásukat és klímaváltozáshoz történő hozzájárulásukat – ezzel példát mutatva szélesebb közösségük és a társadalom számára.

Vadovics Edina, a GreenDependent szakmai igazgatója a piliscsabai családok karbon-lábnyomáról ad elő

2020 folyamán már 21 háztartás éves életmódjának karbon-lábnyomát számolták ki, a vizsgálatba bekapcsolódott családok háztartási energiafogyasztásának, mindennapi és szabadidős közlekedésének, nyaralásának, illetve étkezésének figyelembe vételével. Ebből az derült ki, hogy az átlagos éves karbon-lábnyoma 4,27 tonna CO2/fő volt, ami körülbelül kétszerese a ma fenntartható szintnek.

Klímaváltozás: fontos az egyéni felelősség és vállalás is

A kezdeményezése azért is fontos a résztvevők – és a társadalom – számára, mert ahhoz, hogy a lakosság tudatosan és sikeresen változtathasson életmódján, sokkal jobban meg kell ismerni a karbon-lábnyom összetételét és a kapcsolódó szokásokat. Ezek mintaként szolgálhatnak a társadalom szélesebb köre számára is a változtatáshoz.

Éppen ezért keresik azokat a lelkes közösségeket, amelyek szeretnének ebben a felmérésben együttműködni, és a karbon-lábnyomuk felmérését követően – az adatok ismeretében – egy fenntarthatóbb életformát képviselni.

Vadovics Kristóf, a GreenDependent ügyvezető igazgatója bemutatja a magyar őshonos gyümölcsfákat

Szeretne barátaival, szomszédjaival közösen fákat ültetni?

A programba olyan közösségek jelentkezést várják, akik 20 család részvételét biztosítani tudják a számításban a következő feltételekkel:

  • 2020 során nem költöztek; illetve
  • szintén 2020 során nem végeztek jelentős energetikai korszerűsítést; továbbá
  • rendelkeznek a 2020. évre vonatkozó részletes energiafogyasztási adatokkal (pl. mérőóra állások).

A közösség szerveződhet egy lakóközösségből (mint pl.: lakópark, társasház, vagy utca közössége), vagy lehet valamilyen érdeklődés alapján összetartozó, de nem feltétlenül egy helyen élő csoport is (mint pl.: iskolai-, munkahelyi-, vallási- vagy sportközösség).

A programban való részvétel a közösség részéről nem igényel anyagi befektetést, azonban vállalniuk kell, hogy megszervezik a szükséges 20 háztartás és azok adatainak összegyűjtését. Együttműködésükért cserébe a GreenDependent Intézet kiszámítja karbon-lábnyomukat, amiről egy összefoglaló, illetve egyéni összegző elemzéseket is készít a háztartások számára. Ezen kívül részt vehetnek egy, a GreenDependent és Daikin szakértői által tartott rendezvényen, ahol energiamegtakarítási tippeket kaphatnak és karbonlábnyom-csökkentési lehetőségekről értesülhetnek. Végül, a program zárásaként 20 db őshonos gyümölcsfát is kapnak, amit a résztvevők együtt ültethetnek el karbon-lábnyomuk jelképes kompenzálására.

A jelentkezési felhívás további részletekkel itt olvasható, jelentkezni pedig ezen a linken lehet, március 14-ig!

A piliscsabai családok elültetik fáikat a közösség által kiválasztott területen

Fotók: Kiss Péter (D1 Fotóstúdió)

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?