Több mint 67 ezer adag mosásnak megfelelő energiamegtakarítás, 133 őshonos gyümölcsfa: lezárult az E.ON EnergiaKözösségek program jubileumi, 10. évada.

A 10. születésnapját ünneplő EnergiaKözösségek program 5-10 családból álló közösségek számára tűzte ki célul, hogy legalább 9 százalékos energiamegtakarítást érjenek el bárki számára teljesíthető, egyszerű módszerekkel. A résztvevők kis csoportokba, energiatudatos közösségekbe szerveződve tippek, képzések, kihívások és szakmai anyagok segítségével útmutatást kapnak ahhoz, hogy mit tehetnek különösebb befektetés nélkül saját otthonaikban úgy, hogy közben megszokott életszínvonaluk se változzon. Az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján az EnergiaKözösségek versenyében részt vevők átlagos energiamegtakarítása 6-10% között mozog, de az igazán elkötelezettek 15-30%-ot is csökkenteni tudnak előző évi energiafogyasztásukhoz képest. Mindezzel nem csak saját életmódjuk lesz tudatosabb és zöldebb, hanem segítik, hogy az ország klímacéljai is teljesüljenek. Ahogy Dr. Bándi Gyula, a program egyik védnöke elmondta a díjkiosztó rendezvényen, a háztartások mindennapjaihoz köthető az ország végső energiafogyasztásának egyharmada.

Az idei programban 15 EnergiaKözösség szerveződött, 95 háztartás részvételével. A közösségeket energiafogyasztásuk figyelemmel kísérése mellett idén is három kihívás elé állították a szervezők. Miután egy online kérdőív segítségével felmérték és értékelték energiafogyasztási helyzetüket és szokásaikat, valamint háztartásukra szabott csökkentési vállalásokat tettek, megvizsgálták, hogy közösségeikben melyek a legproblémásabb energiafogyasztási területek. Második kihívásként a nagyböjti időszakban másfélfokos karbonböjtöt tartottak, majd az utolsó kihívásban értékelték saját eredményeiket vállalásaik függvényében, és közösen egy klímakvízt is megoldottak.

Az idei résztvevők kipróbálták a megtakarítási tippeket is, közülük sokan jelentős megtakarítással zárták a versenyt – miközben a közösségek is épültek. Idén az első helyezést a budapesti tagokból szerveződött Csiribiri közösség szerezte meg közel 27,8%-os megtakarítással. Második lett a szintén budapesti EnergiaKörTér közösség, ők 13,2%-os energiamegtakarítást értek el. Idén egy könyvtár is belépett a versenyzők közé, s a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár közösség szekszárdi, bonyhádi és alsómocsoládi családjai 8,8%-os megtakarítással a rangos harmadik helyet szerezték meg.

A 14 közösség által megtakarított energiából

  • összesen 67 070 adag ruhát moshatnánk ki 40 fokon, amely heti 2 mosással számolva 645 család éves mosásigényét fedezné, vagy
  • a programgazda GreenDependent Intézet 6-7 fős, gödöllői társasházban található összkomfortos irodájának elektromos áram szükségletét biztosítaná 90 évig!

Miért jó, és miben segít az E.ON EnergiaKözösségek program?

Pál Norbert,
az E.ON Hungária Zrt. gazdasági igazgatója,
aki immár 7. alkalommal nyitotta meg a díjkiosztó rendezvényt

„A program jó lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők megéljék, lépésről lépésre haladva, együtt és egymástól is tanulva, közösségben nagyon sokat tudunk változni és változtatni. A programban mindenki a saját életére és háztartására szabott, egyéni vállalásokat tesz, ott hozva meg a változtatási döntéseket, ahol arra szükség és lehetőség van.”

Dr. Bándi Gyula,
a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettesés a program védnöke 5 éve

„A globális problémák, mint például a klímaválság, a háztartások mindennapi életével, fogyasztásával is szoros kapcsolatban vannak, ezért kiemelten fontos, hogy legyenek olyan programok, mint az E.ON EnergiaKözösségek, amelyek támogatják a háztartásokat abban, hogy aktívan részt vegyenek a problémák megoldásában.”

Vadovics Edina,
GreenDependent Intézet és a program szakmai vezetője a kezdetektől

„A klímacélok elérése érdekében szükséges másfélfokos életmód megvalósítása terén az EnergiaKözösségek programban való részvétel akár az egyik első fontos lépésnek is tekinthető: a résztvevők megtanulják, saját életmódjuk hogyan befolyásolja a klímaváltozást, és szakmai segítséggel, támogató közösségekben dolgozhatnak, tanulhatnak együtt a másfélfokos, kis karbon-lábnyomos életmód gyakorlati megvalósításáért.”

A rendezvényen a legtöbb energiát megtakarító közösségek képviselői is beszámoltak tapasztalataikról. Amellett, hogy összefoglalták legfontosabb megtakarítási tippjeiket – állítsuk alacsonyabb hőfokra a fűtést; vegyük lejjebb a bojlerben a melegvíz hőmérsékletét és gyors zuhannyal, a vizet más célokra megőrizve tisztálkodjunk; szüntessük meg a stand-by fogyasztást, mossunk alacsonyabb hőfokon – a program különböző előnyeit is kiemelték.

„A verseny segített, hogy gyakorlatba ültessük a klímaváltozás elleni küzdelem kapcsán már létező elméleti tudásunkat. Magabiztossá tett minket abban is, hogy a klímaváltozásról, fogyasztáscsökkentésről hitelesen tudjunk beszélni másokkal. Egyik fontos felfedezésünk, hogy a sok elért energiamegtakarítás ellenére sem csökkent életminőségünk.”

A versenyt idén megnyerő Csiribiri közösség

„A programban letesztelhettük, hogy a már ismert megtakarítási tippek hogyan működnek a mindennapokban. Lemértük, megvizsgáltuk, kipróbáltuk, és tényleg: a lakás beltéri hőmérsékletének 1 fokos csökkentése valóban körülbelül 10% energiamegtakarítást eredményez, a stand-by üzemmódú készülékek az áramfogyasztás 7-10%-át adják, és 30 fokon is tiszták lettek a ruhák!”

A 2. helyezett EnergiaKörTér közösség

„Megtapasztaltuk, hogy a luxus nem mindig kerül pénzbe, hogy azokon a területeken is tudunk még megtakarítani, ahol nem is számítottunk rá. Rájöttünk, hogy a tartós változás érdekében nehézzé kell tenni a pazarló szokásokat, és könnyűvé a takarékosakat. A közösség is nagyon fontos: ha másokkal együtt változunk, nehezebb a halogatás…”

A 3. helyezett Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár közössége

Mivel a másfélfokos életmód felé a közösségek már elindultak, a rendezvényen szó esett a továbblépési lehetőségekről is, amely egyéni/háztartási és közösségi szinten is lehetséges. Egy érdekes kerekasztal-beszélgetés keretében korábbi önkéntes koordinátorok, Hojtsy-Keresztény Zsuzsanna és Szabó-Kalácska Beatrix mondták el, hogyan tartották fenn és szervezték tovább közösségeiket sikeres egyesületekbe (ld. Gödi ÖkoKlub és Civil Zöldítők Egyesülete) az E.ON EnergiaKözösségek verseny után.

A szervezők a verseny lebonyolítása során kiemelten ügyeltek arra, hogy a program „lábnyoma” is minél kisebb legyen, minden kapcsolódó képzés és rendezvény klímabarát és zöld program volt. Így például szezonális, helyi összetevőkből készült ételeket, frissítőket szolgáltak fel mosható evőeszközökkel és tányérokban. Emellett kiszámolták a programok karbon-lábnyomát is, amit idén is a résztvevő közösségek közt szétosztott 133 őshonos gyümölcsfa ültetésével ellentételeznek. Ezzel nem csupán kompenzálják a kibocsátást, de a biológiai sokféleség megőrzéséért is tesznek, helyi élelmiszertermelési lehetőséget is teremtve. A gyümölcsfák a hazánkban működő, fajtamegőrzést szolgáló pórszombati Tündérkertből származnak.

Részletes, fényképes összefoglaló a rendezvényről a www.energiakozossegek.hu honlapon található.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?