Újabb rekordok – ismét kiemelkedő évet zárt a Budapesti Közművek Fővárosi Hulladékhasznosító Műve

Több mint 40 éves fennállásának újabb rekorderedményeit érte el 2023-ban a Budapesti Közművek tulajdonában lévő Fővárosi Hulladékhasznosító Mű. Az áramtermelés felértékelődésének időszakában a Budapesti Közművek létesítményében, hazai energiahordozóból tavaly előállított villamos energia mennyisége több mint 10 %-kal haladta meg a megelőző évi értéket, összesen 105,68 GWh áramot juttatva az országos hálózatba. Emellett az előállított hőenergia is a tavalyelőtti rekordérték közelében alakult, 1,1 millió GJ volument érve el. A létesítmény a fővárosban keletkező kommunális hulladék hasznosításában is rekorderedménnyel zárt, 2023-ban összesen 398.582 tonna települési szilárd hulladék környezetkímélő módon történő hasznosítását tette lehetővé.

Az 1982-ben üzembe helyezett, időközben átfogó rekonstrukción átesett mű Budapest, és egyúttal Magyarország egyetlen, kommunális hulladékot termikusan hasznosító létesítménye.  Az elmúlt évben további jelentős volumenű, összesen több mint 1,6 milliárd forint értékű kiemelt pótló és fejlesztő beruházást és felújítást is elvégeztek az erőműben.

Az erőmű kapcsolt távhő- és villamos energia termelése 2023-ban több mint 30 millió m3 földgáz felhasználását takarította meg Magyarország számára.

A Budapesti Közművek létesítménye a fővárosi hulladékgazdálkodásban is megkerülhetetlen tényező, hiszen a fővárosban keletkező települési szilárd hulladék mintegy 60 százalékát hasznosítja termikus úton. Az alkalmazott ötlépcsős füstgáz-tisztítási eljárás eredményeként a létesítmény működése megfelel a jelenlegi szigorú hazai és uniós környezetvédelmi normáknak.

A 2023. évi több mint egymillió GJ (gigajoule) távhő megtermelése éves szinten több mint 60 ezer tonna CO2 kibocsátás-csökkenést eredményezett, és további mintegy 100 tonna egyéb légszennyezés kibocsátásának elmaradását jelenti. A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben 2023-ban megtermelt nagymennyiségű hőenergia több mint 30 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosította, és – köszönhetően a hatékony kapcsolt energiatermelésnek – ezzel együtt több mint 40 ezer lakás villamosenergia-szükségletét fedezte környezetbarát, fenntartható módon.

A létesítményről további információk elérhetőek a www.fkf.hu weboldalon.

Fotók: Budapesti Közművek