Újra meghirdeti az IFUA a Green Controlling Díjat

A fenntartható vállalatirányítás terén elért eredményekkel, megvalósított projektekkel lehet pályázni az IFUA Horváth & Partners Kft. által alapított IFUA Green Controlling Díjra. Az elismerést az idén már 11 éves németországi Green Controlling-Preis mintájára indították útjára. Utóbbit a stuttgarti központú Horváth csoport – amelynek az IFUA is tagja – alapítója, Horváth Péter professzor, a németországi controlling egyik meghonosítója hozta létre, és a Nemzetközi Controller Szövetséggel (ICV) együttműködve ítéli oda.

Az IFUA Green Controlling Díj a hazai szervezetek környezeti fenntarthatósági törekvéseinek üzleti irányítási, controlling megoldásait jutalmazza. Meghirdetésével az IFUA inspirálni kívánja a hazai vállalatokat és vezetőiket a vállalatirányítási koncepciójuk zöld szempontok mentén történő átgondolására, és elismerést szeretne nyújtani azoknak, akik ezt sikeresen megvalósítják.

A fenntarthatósági elvárások, az ezt erősítő jogszabályok Magyarországon is átalakítják a vállalatirányítást.  Az Európai Parlament közzétette azt az irányelv javaslatát, amely az EU taxonómián alapuló fenntarthatósági beszámolás információtartalmát leírja. Ennek a magyar jogba történő átültetése kötelező. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig publikálta a Zöld ajánlását, amelynek egyik fontos célja a hitelintézetek üzleti döntéseiben a fenntarthatósági szempontok érvényesítése.

Ezért a jövőben egy-egy beruházás megvalósításakor az első kérdés az lesz, hogy az adott beruházás zöldnek minősül-e, s csak ezután következik majd, hogy milyen megtérülést produkál. Emiatt át kell alakítani a döntéshozatalt, a tervezési és a riporting rendszereket. E téren megvalósított projekteket, jó gyakorlatokat ismer el az IFUA Green Controlling Díj.

Tavaly az IFUA Green Controlling Díjat a PalletBiz nyerte, amely ipari csomagolás fenntartható megvalósítását kitűző vállalati stratégiai megoldással pályázott. A PalletBiz fából és fémből készült csomagolóanyagok, illetve ipari tároló és szállító eszközök gyártására specializálódott egységekből és a termékek elosztására szolgáló depókból álló nemzetközi hálózat.

Faültetés a tavalyi Green Controlling Díj nyertesével. Bodnár Viktória, az IFUA partnere és Thomas Gents, a PalletBiz Chief Operating Officere meglocsolja a Pázmány Péter sétányon elültetett magas kőrist.

A PalletBiz azzal érdemelte ki az IFUA Green Controlling Díjat, hogy innovatív megoldásokkal kapcsolatot teremt a vállalati stratégiai célok és a környezetvédelmi, fenntarthatósági célok között. A vállalati stratégia egyik alapeleme a többször is felhasználható csomagolási megoldások fejlesztése, ami a vevők számára olyan többletérték, amelyet hajlandók megfizetni. Így ezek a megoldások segítik a PalletBiz pénzügyi céljainak elérését is.

A fenntarthatóság és a nyereségesség összeegyeztetése az IFUA Green Controlling Díj odaítélésénél fontos szempont, hiszen egy-egy zöld projekt akkor lehet sikeres, ha nem csak a fenntarthatóságot, hanem a gazdaságosságot, a jobb üzleti működést is szolgálja. E cél elérését pedig csak megfelelő irányítással lehet elérni.

Az IFUA 2022. február 28-ig várja a pályázatokat, az ezek kidolgozása kapcsán felmerülő kérdésekre szívesen válaszol. Eredményhirdetés 2022. március 28-án lesz. További részletek, a pályázattal kapcsolatos elvárások, értékelési szempontok a cég honlapján.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?