Úton a nettó zéró kibocsátás felé

A Tesco nemrég publikálta legfrissebb fenntarthatósági jelentését. A vállalat fő célkitűzése, hogy 2035-ig saját működésében, 2050-ig pedig az ellátási láncban is elérje a nettó zéró kibocsátást. Ennek mentén az áruházlánc egyebek mellett folyamatosan csökkenti az élelmiszer-hulladék mennyiségét és csomagolóanyagainak környezetterhelését, valamint elektromos járműveket vezetett be logisztikai szolgáltatásaiban.

 

A Tesco idén online hozta nyilvánosságra fenntarthatósági beszámolóját. A 2021/22-es üzleti évre vonatkozó riport az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai tükrében mutatja be a vállalat felelős és fenntartható működésének eredményeit három stratégiai pillér – a vásárlók kiszolgálása, a közösségek támogatása és a bolygó védelme – mentén.

Egyetlen falat fogyasztható élelmiszer sem veszhet kárba

Élelmiszer-kereskedőként a Tesco elkötelezett aziránt, hogy csökkentse az élelmiszer-hulladék mennyiségét a termőföldtől az asztalig terjedő értéklánc teljes hosszában.  Az áruházlánc arra törekszik, hogy a jól bevált folyamatokkal, például korszerű forgalom-előrejelző és rendelési eljárásokkal vagy a közeli lejárati idejű termékekre beállított árkedvezménnyel csökkentse az el nem adott élelmiszerek és ezáltal az élelmiszer-felesleg mennyiségét. Ha az élelmiszert nem tudják értékesíteni, elsősorban karitatív szervezeteknek és helyi közösségeknek adják tovább. A maradékot pedig állatmenhelyeknek és állateledel-gyártóknak adományozzák, illetve biogázüzemben vagy komposztként hasznosítják.

 

A kevesebb néha több

„A legfenntarthatóbb termékek beszerzésére törekszünk, és csak ott használunk csomagolóanyagokat, ahol feltétlenül szükséges. Vállaltuk, hogy 2025-ig 100%-ban újrahasznosíthatóvá tesszük sajátmárkás termékeink csomagolását. 2021-ben a piacon elsőként vezettünk be ilyen csomagolást egy teljes termékkategóriánál. 200 sajátmárkás háztartási termékünk csomagolását terveztük át, hogy teljesen újrahasznosíthatók legyenek. Azóta pedig már tészta- és rizstermékeinket, illetve az előre csomagolt zöldségeket és gyümölcsöket is újrahasznosítható csomagolásban kínáljuk” – mondta Pálinkás Zsolt, a Tesco Magyarország vezérigazgatója.

 

A Tesco a csomagolásmentes termékek legnagyobb értékesítői közé tartozik Magyarországon. Ilyenek például a pékáruk, illetve sokféle zöldség és gyümölcs. Valamint újrahasznosítja az árut a szállítás során védő, ún. másodlagos csomagolóanyagokat. A frissáru szállításához a vállalat az Euro Pool újrafelhasználható, zöld rekeszeit használja, így csökkentve az egyszer használatos csomagolóanyagok mennyiségét. 2021-ben az áruházlánc összesen 10 789 581 darab ilyen rekeszt használt, aminek köszönhetően 3645 tonnával csökkentette szén-dioxid-kibocsátását. A Tesco emellett F&F ruházati márkájának vállfáit is ismételten felhasználja újak gyártása helyett, így egy vállfára vetítve 34%-kal csökken a szén-dioxid-kibocsátás és 86%-kal a vízfelhasználás.

 

Felkapcsolták a villanyt

2021 őszén üzembe állt Magyarország első, szériában gyártott elektromos teherautója, amely Unilever termékeket szállít a Tesco áruházaiba. A környezetbarát fuvarozás megteremtésének újabb lépéseként pedig nemrég – Magyarországon az élelmiszer-házhozszállításban elsőként – a vállalat teljesen elektromos furgonokkal bővítette járműparkját, melyekkel Budapesten szállítja ki az online rendeléseket. A járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így a kiszállításokat az áruházlánc károsanyag-kibocsátástól mentesen tudja végezni.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?