Zöld Bizottság garantálja a fenntarthatósági szempontok érvényesülését az ALTEO-ban

Megalakult és negyedévente tartja üléseit az újgenerációs energiaszolgáltató ALTEO Zöld Bizottsága. A testület elsődleges célja, hogy előkészítse és implementálja a társaság fenntarthatósági törekvéseit. Ehhez az ALTEO – elemeiben az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célkitűzéseihez (SDG) szervesen kapcsolódó – fenntarthatósági stratégiája jelenti a vezérfonalat, amely a tiszta energiától a felelős fogyasztáson és termelésen át a klímaváltozás elleni sürgős intézkedésekig terjed.

Az SDG-k közül a tiszta energia az a kategória, amely a leginkább testreszabott az ALTEO-nak, hiszen a vállalat már régóta nagy hangsúlyt fektet a megújuló energiaforrások fokozott használatára, megújuló portfóliója bővítésére, az energiahatékonyság javítására. Fenntarthatósági stratégiája alapján a cég 2026-ig 35 milliárd forintot fektet fenntartható energetikai megoldásokba, és ezzel közvetlenül a fenntartható városokra és közösségekre fókuszáló SDG-hez is hozzájárul. Utóbbihoz is kapcsolódik, ugyanakkor részben az ipar, innováció, infrastruktúra kategóriát is érintik az ALTEO környezetbarát technológiákkal és innovációval összefonódó K+F+I projektjei. Az ENSZ ellenállóképes infrastruktúrák építésére, a befogadó, fenntartható iparosodás támogatására, valamint az innováció ösztönzésére összpontosító célkitűzéséhez az ALTEO főként a környezetbarát közlekedési infrastruktúra erősítésével járul hozzá: 2023-ra 500 e-töltő telepítését tervezik, két évvel későbbre pedig az e-mobilitási üzletág részesedésének növelését 15-ről 25 százalékra.

A tiszta vízre és az alapvető köztisztaságra vonatkozó SDG a vízelőkészítés, a vízerőművek, a fűtőerőművek (távfűtés, melegvíz biztosítás), valamint a hulladékgazdálkodás révén érinti az ALTEO-t, amely első körben vízszempontú kockázatelemzéssel, valamint biodiverzitási felméréssel készül fel a fenntarthatóbb vízgazdálkodásra.

Ehhez elég szorosan kapcsolódik a fenntartható fogyasztási és termelési szokásokat elősegítő célkitűzés, amely főként az ALTEO hulladékgazdálkodási tevékenységét, illetőleg a Zöld Iroda Program bevezetését érinti. A vállalat 2030-ig teljesen (a jogszabályi keretek figyelembevételével) papírmentessé tenné irodáit, és arra is törekszik, hogy a működéséből eredő hulladékok újrahasznosítási aránya addigra elérje az 50 százalékot. Végezetül az ALTEO szinte minden lépését az egyik meghatározó, az éghajlatváltozás elleni azonnali fellépést sürgető SDG alá rendeli. Karbonlábnyom csökkentési célkitűzéseik értelmében 2030-ra közvetlen Scope 1 kibocsátást minimum 20%-kal, a közvetett Scope 2 kibocsátást 30%-kal, míg Scope 3 kibocsátásukat 55%-kal kívánják csökkenteni. Földgáz alapú erőműveinkkel a megújulók volatilitását egyensúlyozzák ki, ami a villamosenergiarendszer stabilis működését, a még több megújuló beintegrálását teszi lehetővé. 2050-re kitűzött Scope 1 -50%, Scope 2 -75% és Scope 3 -100%-os kibocsátáscsökkentési célszámaik is ezt a célt szolgálják, hogy az Európai Uniós nettó zéró célkitűzés egy reális jövőkép lehessen. Ugyanakkor a légszennyezés csökkentése érdekében az NOx kibocsátást is szeretnék lecsökkenteni, 2030-ig legalább 25 százalékkal. Az eredményekről jövőre már az éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi kockázatokra fókuszáló TCFD önkéntes jelentéstételi rendszer irányelveinek alkalmazásával fog beszámolni a cég, és 2024-es tervei között szerepel, hogy megszerzi a világ legmegbízhatóbb üzleti fenntarthatósági minősítését, az EcoVadist.

Ennek az átfogó munkának a koordinálására jött létre a felsővezető és szakértő tagokat egyaránt felvonultató Zöld Bizottság. A dedikált fórum ellenőrzi és hagyja jóvá a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos vállalati politikákat és hosszú távú célkitűzéseket, továbbá gondoskodik az ESG szemlélet, a klímakockázatok napirenden tartásáról. Szintén a testület biztosítja a fenntarthatósági szempontok következetes képviseletét az ALTEO csoport külső kapcsolataiban.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?