Vállalati transzformáció a fenntartható működés eléréséért

Biztosítói hivatásunk, az emberek váratlan helyzetekre való felkészítése a fenntarthatóság melletti elköteleződésünkkel megváltozott: úgy kell ezt tennünk, hogy közben felelősségteljes és előretekintő módon azonosítjuk, értékeljük és kezeljük az ESG kérdésekkel kapcsolatos kockázatokat és lehetőségeket. A fenntartható vállalati működés komoly elköteleződéssel és befektetéssel jár, amit a pillanatnyi előnyökért hajlamosak vagyunk halogatni. Büszke vagyok rá, hogy a Generali Csoportnál mi nem lemondásként, hanem a jövőnkbe való tudatos befektetésként tekintünk a vállalati transzformációnkra

Erdős Mihály, elnök-vezérigazgató

 

 

Cég neve:

Generali Biztosító Zrt.

Megvalósítás éve:

2022-től

Célterületek:

Vállalati stratégia

A program célja:

 

A jövő biztonságának megteremtését a jelenben kell elkezdeni, a fókuszt a rövid távú értékek helyett a jövő generációk élhető világára kell helyezni.

Ehhez saját működésünket is át kell alakítanunk: 2022-ben lokális fenntarthatósági stratégiát dolgoztunk ki, fenntarthatósági felelőst neveztünk ki, teljes fenntarthatósági szervezeti átvilágítást tervezünk.

Céljaink:

 • a karbonsemleges befektetési és biztosítási portfólió kialakítása,
 • zöld befektetési és biztosítási állomány növelése,
 • működési karbonlábnyomunk csökkentése, KKV-k fenntarthatósági átmenetének támogatása,
 • a fenntarthatósági kultúraváltás erősítése,
 • fenntarthatóság beépítése a teljes vállalatirányításba.

 

A program intézkedései, vállalásai:

 

A klímakockázatok kezelésében fontos szerepe van az alkalmazkodásnak, a klímasemleges gazdaságra való átállásban pedig kiemelt szerepe van a pénzügyi szektornak.
Ez a vállalati struktúránk és folyamataink olyan átalakítását is jelenti, mely révén jobban ellen tudunk állni az éghajlatváltozás hatásainak. Termékeink, szolgáltatásaink és működésünk fenntartható átalakítása segíthet kezelni a szélsőséges időjárási eseményekkel járó kockázatokat és turbulenciákat.
2022 előtt a fenntarthatóságnak nem volt dedikált szervezeti egysége, így a fenntartható átalakulás jegyében a következő intézkedéseket vezettük be:

 • 2022. elejétől fenntarthatósági felelős dolgozik a szervezetben,
 • 2022 novemberében az Igazgatótanács elfogadta a fenntarthatósági stratégiát,
 • Az egyes szakterületek közötti információ áramlását a havonta ülésező ESG Munkacsoport támogatja, ennek tagja valamennyi fenntarthatósággal érintett szervezeti egység, és tájékoztató, információmegosztó és tudatosságnövelő fórumként működik.

A szemléletformálást célzott képzésekkel, kerekasztal beszélgetésekkel, belső hírportálon megjelenő cikkekkel, dedikált akciókkal segítjük elő, szoros együttműködésben a képzési és kommunikációs szakterületekkel.
Összhangban a cégcsoport dekarbonizációs céljaival, elkészült a karboncsökkentési tervünk, és elfogadás alatt van a 2025-re szóló üzemeltetési szén-dioxid csökkentési célunk.
Folyamatban van az autóflotta átalakítása, és megkezdődött az üzleti utazások fenntarthatósági szempontú felülvizsgálata és zöldítése, ennek keretében a vonatutak preferálása adott lokációk vonatkozásában.
A fenntarthatósági szempontokat integráltuk a beszerzési folyamatokba a szállítók előminősítése és a zöld beszerzési koncepció kidolgozása által.
A papírmentesség és digitalizáció előfeltételeként jelentős léptékű papírmentesítési lépést valósítottunk meg.
Ingatlan vonatkozásában megvalósítottuk a munkaterületek minőségének és hatékonyságának javítását, és folytatjuk a megkezdett energiahatékonysági beruházásokat.

 

A program hatása és eredménye:

 

A 2018-as bázisévhez viszonyítva:

 • Biztosítási termékek kialakítása (pl. időjárási vészhelyzet előrejelzés témában)
 • Dízelautók száma -60%; plug-in, 100% elektromos autók ütemezett beszerzése
 • Nyomtatók száma -80%; felhasznált papír mennyiség -70%
 • E-számlát és e-kommunikációt igénybe vevők aránya +50%; papírmentesen megkötött szerződések aránya 3x-os
 • Energia hatékonyság: 129.000 KWh megtakarítás/év, légkezelő ventilátorok, kazánok cseréje; világítás (LED-es fényforrások, fényerő-szabályozók), épületfelügyeleti rendszer korszerűsítés
 • 8 helyszín 243,27 KWp teljesítményű napelem; 6,5 millió Ft/év megtakarítás
 • Víztakarékossági intézkedések

 

Kapcsolódó linkek:

 

https://www.generali.hu/Rolunk/Fenntarthato-jovo.aspx

 

Kapcsolódó kulcsszavak:

 

#ESG #vállalati transzformáció #fenntarthatósági stratégia