Az energia szektor rugalmasságának növelését sürgeti a klímakockázat

Szembesülve klímaváltozásból fakadó extrém időjárási eseményekkel és a megszokott időjárást érintő változásokkal, az energia szektor nyugtalanítóan sérülékennyé vált, így a klímakockázat értékelése, a villamos-energia szektor rugalmasságának kiépítése és új üzleti modellek fejlesztése elsődleges fontosságúvá vált.

Ehhez kíván hozzájárulni az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) kiadott átfogó jelentése Building a Resilient Power Sector címmel, amely elemzi a klimatikus hatásokat az áramellátó rendszereken, vizsgálja, hogy miként lehet jobban előrejelezni az időjárási és hosszú távú klimatikus kockázatokat, valamint megosztja a már működő vállalati gyakorlatokat.

A világ legnagyobb áramszolgáltató vállalatai által is támogatott WBCSD jelentés közvetlenül az Éghajlat-Változási Kormányközi Testület (IPCC) új tanulmánya után jelent meg, ami szintén rámutat a klímaváltozás kezelésének sürgősségére.

Néhány fontos ajánlás az iparág számára:

  • Szaktudás kiépítése a klímáváltozással kapcsolatos információk elemzésének területén, a kockázatok jobb megértése érdekében, legfÅ‘képpen a globális éghajlati modellek helyi szintre vetítésével.
  • Stratégiák adaptációja során kockázat-menedzsment és költség-haszon elemzés használata hatékony és költség-hatékony megoldások meghatározásához.
  • Szabályozók bevezetése az ösztönzÅ‘ struktúrákban, hogy az adaptációs beruházások pénzügyileg is életképesek legyenek.
  • K+F-be történÅ‘ befektetés folytatása, a nagyobb infrastruktúrák irányába történÅ‘ hatékony fejlÅ‘dés, a lehetÅ‘ségek szélesítése és a költségek fokozatos csökkentése érdekében.
  • Tanuló közösség, a bevált módszerek cseréje, az erÅ‘források megosztása a szélsÅ‘séges eseményekre való hatékonyabb reagálás érdekében.

A jelentésben a következő vállalatok jógyakorlatai találhatóak meg:

EDF
DNV GL
Entergy
ABB
Hitachi
Eskom
CLP
Statkraft

Interaktív kiadvány (angol)
Vezetői összefoglaló (angol)

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?