Nemzetközi és hazai példák a körforgásos építészetben – Lezárult a Körforgásos Gazdaság Akadémia

2022. június 7-én zárult a Körforgásos Gazdaság Akadémia, melynek utolsó alkalmán a körforgásos építészeti megoldásokat ismerhettek meg a résztvevő vállalatok képviselői. A webinárium-sorozat utolsó alkalmát online, a Microsoft Teamsen keresztül tartottuk, számos Körforgásos Gazdaság Platform tagvállalat részvételével.

Nemzetközi példák bizonyítják, hogy számos jógyakorlat létezik már a körforgásos építészet területén. Barta Zsombor, a HuGBC elnöke egy, a 2022. novemberében lezajlott holland tanulmányút során megismert jógyakorlatokat mutatott be a résztvevőknek, mint például a Green Village, tudás- és innovációs centrum, ahol fenntarthatósági, ezen belül fenntartható építészeti projektek, kutatásokat zajlanak. Egy másik jó példa a Floating Farm, ami egy vízen úszó farm, ami moduláris építészeti megoldást használva épült, klíma-adaptív, és körforgásos termesztési megoldásokat alkalmaz.

Az eseményen nem csak külföldi, de hazai vállalati példák is bemutatásra kerültek. Három BCSDH tagvállalat, a BuildEXT Kft., a Market Zrt. és a Saint-Gobain Hungary Kft. is bemutatta tevékenységeit a körforgásosság területén.

Livják Csaba, a BuildEXT Kft. alapítója, tulajdonosa először az építőiparban bekövetkező paradigmaváltásról mesélt, mely a digitalizáció irányába tolja el az építőipart is. Ennek egyik nagy előnye a gyorsaság, hiszen egy épület felmérése ma már a robotika segítségével alig pár munkaórát jelent. A BuildEXT Kft. virtuális épületeket tervez magasan automatizált szoftverkörnyezetben, ami lehetővé teszi, hogy akár 60 tervező valós időben egy központi modellt építsen, szimuláljon és optimalizáljon, majd ebből tervet generáljon. Csaba bemutatta hazánkban egyedülálló megoldásaikat, BIM és a digitalizálódás hi-tech eszközeiket, illetve az építőipar digitalizációjának hatását az iparág hatékonyságára és CO2 kibocsátására. Meghökkentő számokkal bizonyítható, hogy az innováció igazi win-win-win helyzetet teremt és a fenntartható megoldás igenis olcsóbb.

Báthory Balázs, a Market Zrt. vezérigazgató-helyettese mutatta be a Market építőipari vállalat ESG minősítését. A minősítés a környezeti, szociális és irányítási szempontok alapján 3 módszerrel történt. Elsőként egy online kérdőíves felmérés keretében vizsgálták meg a kijelölt érdekelti csoportok (tulajdonos, munkavállaló, beszállító, szabályozó, ügyfél stb.) szektorra, valamint konkrétan a Market Csoportra vonatkozó fenntarthatósági elvárásait. Ezt követően széleskörű kutatásban összesítették, hogy adott szektorra vetítve milyen fenntarthatósági trendek, szakmai elvárások befolyásolják a piacot. Majd részletes ESG felmérés keretében a Market Csoport fenntarthatósági státuszát térképezték fel a környezeti hatás, a belső működés, a munkáltatói gyakorlat, az érdekelt felek, a beszállítói lánc és az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célokhoz való hozzájárulás mentén. A vállalat a jövőben a következő lépéseket fogja tenni: végrehajtás, visszamérés, aktualizálás, végrehajtás, visszamérés.

Az esemény zárásaként Sárosi Eszter, a Saint-Gobain Hungary Kft. fenntarthatósági tanácsadója mutatta be a nagyvállalat fenntartható megoldásait. Kiemelte, hogy klímavédelmi vállalásaik az energiafelhasználás, a CO2 kibocsátás, a hulladékkezelés, a vízgazdálkodás, az alapanyag felhasználás és a csomagolás területére is kiterjednek. Több olyan termék gyártása zajlik, melyek a körforgásosság elvei alapján kerültek megtervezésre. Például egy olyan szigetelőanyagot gyártanak, ami újrahasznosított üveg felhasználásával készül, ami által teljes körforgást valósítanak meg. Ha megfelelő a technológiai figyelem, akkor ez az anyag végtelen számban újrahasznosítható. A vállalatnál 2022-ben kezdte meg működését a vállalat belső zöld munkacsoportja, melynek célja a szemléletformálás, tudáscsere és együtt gondolkodás a fenntarthatóság valamennyi területén.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?