Mikrozöldek és rovartenyésztés a szerves anyagok körforgásáért – Körforgásos Gazdaság Akadémia II.

Folytatódik a tavaly nagy sikerrel zárult Körforgásos Gazdaság Akadémia a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) és a Holland Nagykövetség szervezésében. A sorozat második eseményét rendhagyó módon, hibrid formában, személyesen az ING Bankban, és online, a Microsoft Teamsen keresztül tartottuk.

Az eseményt Márta Irén, a BCSDH ügyvezető igazgatója és az esemény házigazdája, Igaz Zoltán, az ING Bank kommunikációs igazgatója nyitotta meg.

Az Akadémia első előadásaként Dr. Ádám János, a Tungsram Group, kísérleti üzemvezetője mutatta be a Tungsram Agritech üzletágát és az ehhez kapcsolódó „Vertical farming” rendszert, ami egy innovatív együttműködés eredménye. A beltéri növénytermesztéshez 95-98 százalékkal kevesebb víz, lényegesen kevesebb növényvédő szer szükséges, mint a szabadtérihez, és éghajlattól függetlenül bármilyen növényfajta termeszthető a világ bármely táján. Az előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-re több mint 9 milliárdra nő, azaz 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, mint jelenleg. A lakosság 70 százaléka ráadásul városokban fog élni, ezért teljesen új alapokra kell helyezni a mezőgazdasági termelést. Óriási hatékonyságnövekedésre van szükség, és a precíziós beltéri növénytermesztés éppen ezt teszi lehetővé. A polcrendszerek révén egységnyi területen akár több tízszeres kapacitás érhető el a szabadtéri technológiákhoz képest. Nem véletlen, hogy az indoor farming piac mérete a Strategies Unlimited független piackutató előrejelzése szerint a tavalyi 500 millió dollárról 2020-ra 1000 millió dollár fölé, 2024-re pedig több mint 6700 millió dollárra nő majd.

Erre a gondolatra csatlakozott rá Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, akik a fent említett együttműködésben kiemelt szerepet vállalnak. A Tunsgram és az Eisberg kutatás-fejlesztés céllal Közép-Európában egyedülálló vertikális farmot létesített 2021. februárjában. A 650 négyzetméteres, hidropóniás rendszerben, LED-es megvilágítás segítségével termesztenek növényeket (pl. mikrozöldeket, palántákat, gyógynövényeket, ehető virágokat, fejes salátákat). A vetésforgó meglehetősen gyors, ugyanis fajtától függően általában 2 hét alatt érik el az aratható állapotot a mikrozöldek, amelyek még mag formában kerülnek a csíráztató szekrények sötét, magas páratartalmú helyiségeibe, hogy utána 3-4. napon keresztül LED-megvilágítás alatt folytassák a növekedésüket.

Végül Percze Rajmond, „A jövő vezetői” tehetségprogram 2020-as évfolyamának végzettje és Agroloop társalapítója bemutatta a startup-ként indult vállalkozását. Innovatív és fenntartható megoldásokat hoznak a takarmányozás- és szerves trágya iparba. Rovarok tenyésztésével újrahasznosítják a fogyasztás előtti, növényi alapú, szerves élelmiszer-hulladékot, mellyel évente több mint 1000 tonna CO2 ekvivalenst spórolnak meg az hagyományos komposztáláshoz képest. A folyamat végeredményeként 3 termék: vitaminokban és tápanyagban gazdag takarmány fehérjeliszt, olaj és komposzt keletkezik.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?