Tudatos táplálkozás támogatása
Kulcsfontosságú, hogy az egyre növekvő világnépesség egészséges módon táplálkozhasson anélkül, hogy azzal bolygónkat túlhasználnánk. Ezért a globális élelmiszerrendszer átalakítása megkerülhetetlen. A Lidl már évek óta elkötelezett abban, hogy hozzájáruljon ehhez a célhoz a Planetary Health Diet étrend tudományos elmélete alapján. Szakmai partnereinkkel együttműködve azt szeretnénk elérni, hogy vásárlóink egy folyamatosan bővülő, az egészségesebb táplálkozásba jól beilleszthető termékválasztékot találjanak meg üzleteinkben, mellyel szeretnénk segíteni ennek az átalakulásnak a felgyorsítását.
Szlavikovics Zita, az Igazgatóság elnöke
Cég neve:
Lidl Magyarország Bt.
Megvalósítás éve:
2025-től
Célterületek:
Biodiverzitás, Érintett felek, helyi közösségek, Fogyasztói szemléletformálás, Etikus működés
A program célja:
Az olyan globális kihívások, mint az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és a táplálkozással összefüggő betegségek kezelése érdekében át kell alakítanunk az élelmiszerrendszerünket. A Lidl, felismerve ezeket a sürgető problémákat és a felelősségét, célokat tűz ki teljes értékláncában a globális élelmiszerrendszer átalakítása érdekében. A WWF szakértelmének támogatásával tovább erősíti elköteleződését a Tudatos Táplálkozás stratégiájának céljai mellett. Emellett bővíti jelenlegi növényi fehérjékre vonatkozó intézkedéseit, és ambiciózus célokat tűz ki a bolygóbarát egészséges étrenddel (PHD) összhangban.
A program intézkedései, vállalásai:
A Lidl tovább erősíti a tudatos táplálkozás iránti elkötelezettségét oly módon, hogy termékválasztékát 2050-ig még inkább az ún. Planetary Health Diet (PHD) bolygóbarát egészséges étrendhez igazítja. 2030-ig a Lidl termékválasztékában 20%-kal növeli az értékesített növényi alapú élelmiszerek, például a növényi fehérjeforrások, teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek arányát a 2023-as évhez képest. A Lidl a termékkínálatában szereplő valamennyi élelmiszer-kategóriát átláthatóvá teszi mind a 31 országban, ahol áruházaival jelen van, és ehhez a WWF módszertanát alkalmazza. A Lidl így segíti vásárlóit abban, hogy környezettudatosabb és egészségesebb döntéseket hozhassanak, megtartva a termékválasztás szabadságát.
Célkitűzések:
- Fehérjeforrások: 2022 óta a Lidl méri és elemzi a növényi eredetű fehérjeforrások arányát a termékkínálatában az állati eredetű fehérjeforrásokhoz képest. A Lidl Magyarország célja, hogy 2030-ra 15%-ra növelje a növényi alapú fehérjeforrások arányát az állati eredetű fehérjeforrásokhoz viszonyítva. Ez magában foglalja a hüvelyeseket, dióféléket és magvakat, hús-, tojás- és haltermékek vegán alternatíváit.
- Teljes kiőrlésű gabonafélék: az élelmi rostok elengedhetetlenek a hosszú és egészséges élethez. A Lidl Magyarország célja, hogy 2030-ra a teljes kiőrlésű gabonafélék arányát 15%-ra növelje a teljes gabona termékkínálatában (2023-as évhez viszonyítva). A Lidl ezen kívül 2030-ig minden releváns termékkategóriában legalább egy teljes kiőrlésű gabonafélét kínál majd.
- Gyümölcsök és zöldségek: a friss gyümölcsök és zöldségek a Lidl Tudatos Táplálkozás stratégiájának fontos részét képezik. A Lidl továbbra is minden nap friss termékek széles választékát kínálja vásárlóinak.
A program hatása és eredménye:
Először a 2023-as pénzügyi évünkről, 2024-től kezdődően a Lidl évente jelentést készít az ezen a téren elért eredményekről, és az adatokat nyilvánosan hozzáférhetővé teszi. Az élelmiszer-kiskereskedő a WWF módszertanát követi a tudatos és egészséges táplálkozás népszerűsítése érdekében.
Kapcsolódó linkek:
Kapcsolódó kulcsszavak:
tudatos táplálkozás, bolygóbarát étrend

