Különc vagy változásvezető?

Vajon miben más egy fenntarthatóságot előrevivő változásvezető és egy klasszikus jó vállalatvezető? Előreviszi-e a vállalati fenntarthatóságot, ha a bónuszrendszer tartalmaz fenntarthatósági célkitűzéseket? Milyen előremutató vállalatirányítási megoldások léteznek a nagyvilágban és Magyarországon? Ehhez hasonló kérdéseket jártak köbe második szakmai napjukon „A jövő vezetői” tehetségprogram 2016 résztvevői.

2016. március 24-én, az eisberg gyáli gyárában (és partnere, a HAVI központjában) került sor a program második szakmai napjára, amelyben a felelős vállalatirányítás volt a fókuszban.

 A formális szabályzatok és integrált vállalatirányítási rendszerek szükségesek, de nem elégségesek a felelős vállalatirányítás kialakításához, hiszen azokat emberek működtetik, tartják és tartatják be. Éppen ezért fontos a közös érték- és célmeghatározás, az elköteleződés és szemléletformálás.

A résztvevők olyan kiemelkedő példákat ismerhettek meg, mint a Nestlé Magyarországnál is alkalmazott Creating Shared Value, vagyis Közös Értékteremtés filozófiája és gyakorlati megvalósítása. Amikor a tulajdonosi értékteremtés, vagyis profitmaximálás mellett a társadalmi értéktetemtés dimenziója és ezek egyensúlyának és összhangjának megteremtése a cél és feladat.

DSC_0049

A Dreher Sörgyárak a Prosper és Sustainability Assessment Matrix vállalatirányítási megközelítéseken keresztül mutatta be a vállalati fenntarthatóság integrálásának mikéntjét. A felelős alkoholfogyasztás és –kereskedelem megvalósításának lehetőségei izgalmas kérdéskörnek bizonyult a résztvevők körében.

Az eisberg kiváló példát szolgáltat, hogy az ellátási lánc, közepes méretű szereplőjeként milyen stratégiai és mindennapi fenntarthatósági kihívásokkal kell szembenézni. A közvetlen és őszinte hangvételű vezetői beszélgetés során Gazsi Zoltán ügyvezető igazgató arra ösztönözte a résztvevőket, hogy legyenek bátrak és kitartóak, hogy önismeretüket fejlesszék, saját maguk vakfoltjait feltárják, megismerjék és ezáltal jobb vezetővé, emberré váljanak.

A nap egyik legfőbb dilemmájaként a fenntarthatóság megtérülésének kérdésköre fogalmazódott meg. A piac sajnos még nem eléggé bünteti a felelőtlen vállalati viselkedést, és sajnos még nem is eléggé jutalmazza a felelős/fenntartható vállalati működést. Ráadásul az kockázatokat és piaci lehetőségeket nehéz mérhetővé tenni a profit és megtakarítás számszerűsíthető alternatívái mellett.

DSC_0029

Éppen ezért van szükség minél több változásvezetőre, akik képesek felismerni vagy megvalósítani olyan üzleti lehetőségeket és megoldásokat, amelyek magasabb szintre emelik a fenntarthatóságot. Ehhez a kockázatvállalás, bizonytalanságtűrés és empátia elengedhetetlen.

A nap bővebb beszámolóját itt olvashatja.

További képeket a galériában talál.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?