Globálisan több mint 5 ezer milliárd dollár üzleti lehetőséget jelent a klímaváltozás elleni küzdelem

„A klímaváltozás hatásos kezelése egyszerre óriási felelősség és üzleti lehetőség.” – fejtette ki előadásában Ürge-Vorsatz Diána, klímakutató a BCSDH üzleti reggelijén, hozzátéve, hogy azok a vállalatok, amelyek időben nem tudnak, vagy nem akarnak élni a lehetőséggel, lemaradnak a versenyben.

2016. március 22-én Ürge-Vorsatz Diána, a Nobel-békedíjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC), üvegházhatású-gázok kibocsátásainak csökkentését vizsgáló III. Munkacsoport (WGIII) alelnöke tartott nagy sikerű előadást a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) vállalatvezetőknek szóló üzleti reggelijén. A GDP 30%-át adó több, mint 70 vállalati tagot számláló szervezet az idei évben a Klímaváltozásra fókuszáló Action 2020 Magyarország programjának nyitó előadására kérte fel a neves klímakutatót.

Az előadás a 196 ország tagállam által elfogadott Párizsi klímaegyezmény költségeit és annak a gazdaságra gyakorolt várható hatásait mutatta be.

 „Az ipari forradalomhoz hasonló mértékű változásra van szükség, amely a gazdaság minden területére kiterjed. Át kell értelmeznünk a fogyasztás és a növekedés alapú paradigmákat.”– fejtette ki előadásában Ürge-Vorsatz Diána. A klímakutató egy megvalósult „csodának” nevezte a párizsi klímaegyezményt, amely 196 ország első számú vezetőjének egyetértését és eltökéltségét fejezi ki a klímaváltozás megállítására. Egy olyan egyezmény született, amelyben találkoztak az alulról jövő kezdeményezések és a felülről jövő akarat.

Ürge-Vorsatz Diána felhívta a figyelmet a vállalatvezetők személyes elköteleződésére és felelősségére is: „A változás kulcsa a személyes karizma”.
A fosszilis energiahordozókról az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérésen túl, olyan új üzleti modellek kidolgozására van szükség, amelyek figyelembe veszik a természeti kincsekben okozott károkat is, és amelyek szakítanak a megszokott üzletmenettel. Ilyen lehet a megosztáson alapuló, vagy akár a körforgásos gazdálkodás. A cél eléréséhez az energia és az erőforrások felhasználását és a fogyasztást is csökkenteni kell, amelyben az informatika és más új technológiák elterjedése illetve új területeken való alkalmazása segíthet. Új fogyasztási szokások kerülnek előtérbe, ahol a mennyiség helyét a minőség veszi át. Ezek mind új üzleti lehetőséget jelentenek azoknak a vállalatoknak, akik időben felismerik a váltás szükségességét.v_DSC_0194

„A Párizsi csúcs természetesen nem oldotta meg a klímaváltozás kérdéseit, de nagyon fontos előrelépés. Amikor elkezdik a vállalások megvalósítását egy új gondolkodásmód mentén, ebben az üzleti szektornak kiemelt szerep fog jutni. A BCSDH a Magyarországra vonatkozó célok elérésében segíti az üzleti szektort és azt a hazai fenntarthatóság motorjává kívánja tenni, elsősorban az Action 2020 Magyarország programján keresztül.” – fejtette ki Ifj. Chikán Attila, a BCSDH újonnan megválasztott elnöke.
A több mint 100 civil, tudományos és vállalati szakértő bevonásával kidolgozott Action 2020 Magyarország program a szokásos üzletmeneten túlmutató üzleti megoldások felkutatását, inspirálását vállalja magára, amelyek jó gyakorlatként kiterjeszthetők a gazdasági szereplők szélesebb körére. Már közel 50 vállalat csatlakozott a programhoz.

Az előadás anyaga innen tölthető le.

Az Action 2020 programról pedig itt olvashat többet.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?