A gyorsan változó világ a vezetőktől is elsősorban rugalmasságot kíván – a BCSDH élő adásban is közvetítette a szakmai napját

Vajon a jövő salátáját az Északi sarkon fogjuk termelni? Milyen legyen a gyorsan változó világban a jó vezető?  A jó vezető vitorlázó vagy gyöngyhalász? Mit tanulhatunk a Pókemberből? Milyen fenntarthatósági elvárások alakítják egy nagykereskedelmi cég fókuszait?  Kell-e valamilyen tragédia, vagy egy világkörüli út a lehetetlen újradefiniálásához? Mi a crenchmarking?- ezekről szólt a BCSDH „A jövő vezetői” tehetségprogramjának második szakmai napja. A résztvevőket a METRO látta vendégül, hogy a felelős vállalatirányítás gyakorlatát és lehetőségeit közösen térképezzék fel.

A napot Horváth Imre, a METRO vezérigazgatója nyitotta meg arra bíztatva a résztvevőket, hogy járjanak nyitott szemmel nem csak a nap, de munkájuk során is. Köszöntötte azokat is, akik a koronavírus fertőzés esetleges érintettsége miatt az önkéntesen vállalt karanténjukban követték nyomon a BCSDH első élő facebook közvetítését az egész napról.

Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója  beszélt a vezetői felelősségről. Elmondta, hogy a vállalat eredményessége azon múlik, hogy mennyire vannak a dolgozók harmóniában magukkal, egymással a vezetővel. Ehhez az is szükséges, hogy a vezető valóban kíváncsi legyen a dolgozók véleményére, panaszaira és akár ötleteire is. Fontos a dolgozói elköteleződés és bevonódás, hisz ami a dolgozónak problémát jelent, a vállalatnak veszteséget. A kreatív és elkötelezett csapat kulcsfontosságú a hosszú távú célok eléréséhez. Bemutatta, hogy vállalatuknál hogyan sikerült nyitott, színes, gondolkodó közösségé formálni az ott dolgozókat. Mesélt a pontos kommunikáció, és a gyökérokok szisztematikus feltárásának fontosságáról.

Horváth Imre a METRO vezérigazgatója és Tatár Csilla, a METRO sajátmárka menedzsere bemutatták azokat az úttörő kezdeményezéseket, amelyeket a METRO indított a fenntarthatóság terén, elsősorban az élelmiszerpazarlás, a felelős beszállító kiválasztás és jövő fenntartható élelmiszereinek elterjesztése terén. Horváth Imre beszélt arról is, hogy ma már az önként vállalat élenjáró intézkedések mellett a piac és a fogyasztók is kikényszeríti a fenntarthatósági lépéseket.

Handó János, a Katica Tanya – a környezettudatos élményközpont vezetője beszélt a vezetői attitűdről, az emberi értékrendről és a folyamatos tanulás fontosságáról és arról, hogy a lehetetlenről alkotott fogalmunkat felül kell vizsgálnunk. Ahhoz, hogy nyertes vezetők legyünk, az ökot az ego elé kell helyeznünk és a jót valóban jól kell akarni. A „hogyan” ugyanolyan fontos, mint a „mit”.

Kelemen Attila, a ProSelf International elnök-vezérigazgatója a fejlődés és forradalom (evolution and revolution) koráról beszélt. Felhívta a figyelmet azokra a technológiai és emberi kihívásokra, amelyekre a jövő vezetőinek lehetőségként kell tekinteniük és megtalálniuk a megoldásokat rá. Rámutatott arra, hogy a jövő vezetője nemcsak fenntartható, hanem fenntartó is, így egyik legfontosabb, hogy a saját lelki és testi egészségét is megőrizze.

Vezetésével a résztvevők kisebb csoportokban egy video app segítségével elkészítették a jövő ideális vezetőjéről szóló kisfilmjüket.

Károlyi László, a Legrand vezérigazgatója az etikus üzleti vezetés témakörét boncolgatta. Milyenek a tipikus üzleti etikai kérdések? Ezután bemutatta a saját fejlesztésű crenchmarking, azaz kreatív benchmarking metodológiáját, aminek fontos szerepe van egy gyorsan változó világban, hiszen abban segíti a vezetőket, hogy felelős és jó döntéseket hozzanak ahhoz, hogy időben célba érjenek.

A nap végén a megalakult projekt csapatok üzleti megoldásokon keresztül elmélyültek az Action 2020 élelmezéshez és természethez, biodiverzitáshoz kapcsolódó alcéljainak részletesebb megértésében és kiválasztották azt, amivel az év során foglalkozni szeretnének.

A nap szakmai részét a Horváth Imrével folyatott beszélgetés zárta, aki a személyes tapasztalatai alapján beszélt a bevonás, a jelenlét és a dialógusok fontosságáról. Illetve őszintén mesélt a család, hobbi és munka egymást erősítő egyensúlyáról.

A szakmai program után a résztvevők a METRO Gasztroakadémián közös főzéssel egybekötött vacsora során ismerkedhettek meg jobban egymással, és kötetlen formában beszélhették meg a nap benyomásait.

Az eseményről készült galéria ide kattintva érhető el.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?