A jövőt az határozza meg, amit most teszünk, és mozgásterünk egyre szűkül – Regionális Vállalatvezetői Konzultáció Magyarországon a fenntarthatóság helyzetéről

Budapest, 2020. február 25. – A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) meghívására Magyarország adott otthont a közép-kelet-európai Regionális Vállalatvezetői Konzultációnak, ahol Filippo Veglio, a WBCSD igazgatójának szakmai vezetésével beszélgettek vállalatvezetők, regionális vezetők és szakmai szervezetek vezetői a vállalatok szerepéről a Vision 2050 megvalósulásában.

 A 2010-ben az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) által kiadott Vision 2050 legfőbb üzenete, hogy a szokásos üzleti tevékenység nem fenntartható. A jelentés megvizsgálta, hogy nézhet ki egy fenntartható világ 2050-ben, ahol 9 milliárd lakos megfelelő életkörülmények között él a Föld eltartóképességének határain belül, hogy az üzleti életnek milyen szerepe van a jövőkép megvalósításában. A Vision 2050 hazai cselekvési terve a BCSDH most záródó Action 2020 Magyarország programja.

Az elmúlt 10 évben a Vision 2050 alapvetései kiállták az idő próbáját. Pontosan határozta meg a rendszerszintű változás szükségességét, előre jelezte a legfontosabb cselekvési területeket, beleértve olyan új koncepciókat is, mint a körforgásos gazdaság, amelyek azóta már szilárdan beépültek a tágabb üzleti környezetbe.” – mondta el felvezetőjében Filippo Veglio, a WBCSD igazgatója„Azonban a világ, amelyben a vállalatok is működnek folyamatosan változik, a társadalmi feszültségek és a környezeti hatások egyre növekszenek, és alapvető kérdéseket vetnek fel a gazdaság  társadalomban betöltött szerepéről. Számos téma fontossága megnőtt, vagy kritikus új területként jelenik meg. Szükségessé vált a Vision 2050 frissítése.”

„2020-ban egy fejezet lezárul. Mi is összegezzük Action 2020 programunkat. Most a cselekvés és teljesítés évtizede következik.” – mondta el Ifj. Chikán Attila a BCSDH elnöke. – „Ezért is fontos újra meghatározni azokat a kulcsfontosságú „megoldandó” kihívásokat, amelyekkel a vállalatoknak a következő években szembe kell nézniük. A felülvizsgálat lehetőséget kínál a társadalmi, gazdasági és politikai változások elemzésére, és a felmerült új kritikai elemek beépítésére. Ezen a folyamaton keresztül megújított kollektív, pozitív, üzleti cselekvési és vezetési menetrendet hozhatunk létre az elkövetkező évtizedre. A jövőt az határozza meg, amit most teszünk, de a mozgásterünk egyre szűkül. A BCSDH a következő évtizedben is fontos szerepet kíván játszani a valódi cselekvés elindításában, amely egy valódi fenntartható világhoz vezet.

„Eddigi munkák elismerése, hogy egyedüli közép-kelet-európai állomása lehetünk egy olyan globális egyeztetési folyamatnak, ahol 16 országból több mint 10 ipari ágazatból, több mint 4 millió alkalmazottat és együttesen 2 trillió dolláros éves bevételt képviselve, együtt törekszünk a Vision 2050 frissítésére. Tagvállalataink és partnereink véleménye beépül a várhatóan 2020 októberében bemutatásra kerülő frissített Vision 2050-be.” – tette hozzá Márta Irén, BCSDH ügyvezető igazgatója.

Az esemény fotógalériája

 

***

Filippo Veglio

Ügyvezető igazgató, People Program & Outreach, WBCSD (Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért)Filippo Veglio a People & Senior Management Team ügyvezető igazgatója.

A különböző iparágakban, üzleti szervezetekben, multilaterális intézményekben, civil szervezetekben és az egyetemeken a tagvállalatok magas rangú képviselőinek bevonásával Filippo felügyeli a Világtanács munkáját a következő People programban (amely magában foglalja a Társadalmi Hatást, a Fenntartható Életmódot, a Fenntartható Fejlődési Célokat) és három Outreach funkciót (Kommunikáció, Események és a partner szervezetek Globális Hálózata).

Filippo 2005-ben csatlakozott a WBCSD-hez. Nemzetközi kapcsolatok mesterdiplomáját a Genfi Egyetem Nemzetközi és Fejlesztési Tanulmányok Intézetében szerezte. Filippo svájci állampolgár, hat nyelven beszél, és korábban hivatásos teniszező volt, a svájci csapat Davis-kupa tagja.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?