38 tehetséges, fiatal vállalati vezető részvételével indult el a BCSDH „A jövő vezetői” tehetségprogramjának kilencedik évfolyama, amelynek ünnepélyes megnyitójára január 19-én az MVÜK Zrt. támogatásával került sor. A kiválasztott fiatal vezetők először találkoztak és ismerkedtek meg a program részleteivel, mentoraival és egymással.

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) tehetségprogramja hiánypótló, az Üzleti Világtanács nemzetközi programjának mintájára született képzésének kiemelkedő sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy már 240 végzett tehetséges vezető kapta meg oklevelét és 2022-ben is magas számú résztvevővel indul el a tehetségprogram kilencedik évfolyama.

A világnak három kritikus kihívással kell szembenéznie: a klíma-vészhelyzettel, a természeti sokszínűség elvesztesével és a növekvő társadalmi egyenlőtlenségekkel. Az üzleti szféra vezetőszerepet tölthet be e kívánt, gyors változás elérésében, amely ahhoz szükséges, hogy 2050-re minden ember jóllétben éljen a bolygó keretein belül. A program célja, hogy a jövő vezetőinek, vagyis azon tehetséges szakembereknek, akikből vállalatvezető válhat, bemutassa a vállalati fenntarthatóság komplex fogalmi rendszerét és már működő gyakorlatait, segítve őket abban, hogy vezetői pályájuk során ezen elvek mentén működjenek és hozzák meg üzleti döntéseiket.” – emelte ki nyitó gondolataiban Márta Irén, a mára a magyar GDP közel 30 százalékát termelő 114 tagvállalatot tömörítő BCSDH ügyvezető igazgatója.

Szederkényi Zita, “A jövő vezetői” tehetségprogram vezetője ismertette a szakmai napok felépítését, programját és házigazdáit. Ez a sokszínű program egyedülálló Magyarországon, de még Európában sem tudunk hasonló programról, hiszen nem csupán elismert szakértőktől, hanem gyakorló vezetőktől tanulhatják és változatos módszerekkel dolgozzák fel a résztvevők a vállalati fenntarthatóság elméletét és gyakorlatát, gyárlátogatás, esettanulmányok, vezérigazgatói interjú, szakmai előadás, interaktív gyakorlatok segítik a tanulást és fejlődést. Számos iparág 40 vállalatába kapnak betekintést a résztvevők a képzés során. Kiemelte, hogy a BCSDH „A vállalati fenntarthatóság komplex értelmezése” című vezetői ajánlás hét alapelve (Stratégiai megközelítés, Felelős vállalatirányítás, Alapértékek tisztelete, Környezeti felelősségvállalás, Partnerség az érintett és érdekelt felekkel, Etikus és Átlátható működés) a lehető legjobb struktúráját adja a programnak, hiszen a fenntarthatóság legfontosabb üzleti vetületeit fedi le, amellyel egy vállalatvezetőnek foglalkoznia kell, olyan témákat is feldolgozva, mint a Fenntartható termékek, szolgáltatások és innováció vagy a körforgásos gazdaság.

A tavalyi évfolyam képviseletében Boros Henrietta, a McDonald’s üzemeltetési vezetője és Szabó Gábor, a MOL Group Retail Fuel Offer Management Senior Expert-je számolt be tapasztalatairól. Kiemelték a közösség erejének fontosságát, a gondolatébresztő előadásokat és az ötletek mihamarabbi gyakorlatba ültetését.

Katona Sarolta, a Budapest Airport Fenntarthatósági vezetője és „A jövő vezetői” tehetségprogram Alumnijának vezetője elmondta, hogy a tehetségprogram végével nem zárul a szakmai munka, hanem szeretettel várják a résztvevőket a mára már közel 250 fősre bővült Alulmni csapatban.

Az esemény záróprogramját Horváth János, az MVÜK Zrt. vezérigazgatója vezette fel. Az MVÜK már 5 éve támogatja „A jövő vezetői” tehetségprogramot, hiszen mindkét szervezet számára fontos a tudásmegosztás, a fenntarthatóság és a progresszív, nyitott vezetők közössége. Elmesélte azt is, hogy üzletfejlesztési vezetőjük, Tóth Gábor is résztvevője volt egy korábbi évfolyamnak.  Az esemény résztvevői az MVÜK saját fejlesztésű üzleti kapcsolatépítésén vettek részt. Az este során két körben és keveredve, különböző csoportokban mutatkoztak be egymásnak és mondták el, hogy milyen üzleti területtel foglalkoznak, milyen kihívásokat élnek meg és a fenntarthatóság hogyan jelenik meg a mai életükben.

A 2022-es programban résztvevő 38 fiatal vezető az alábbi cégektől érkezett:

ALD, ALTEO, Auchan, Budapest Airport,  Contintech, Daikin, DSM, E.ON, Eisberg, ELMŰ, BME, Generali, Güntner-Tata, Grundfos,  Grafisoft Park, IFUA, KPMG, LeasePlan, Loacker,  Mazak, METRO, Nesttlé, MNB, PPD, Prímaenergia, Progress, Shell, Telenor, Tesco, Tungsram

A résztvevők között van Galavics Diána a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem nemzetközi gazdálkodás alapszakos hallgatója, az egyetemisták körében meghirdetett ösztöndíjpályázat győztese is.