A klímaváltozás nem egy álhír, a cselekvés most szükséges!

Az üzleti modellek forradalmi változása szükséges ahhoz, hogy elviselhető mértékre lassítsuk a klímaváltozást.  Még mindig lehetséges a globális hőmérséklet emelkedést 1,5°C alatt tartani, annak ellenére, hogy a World Meteorogical Organization már 2015-ben jelezte, hogy a globális felmelegedés elérte az 1 teljes Celsius fokot – mondta Dr. Ürge-Vorsatz Diana, az IPCC WGIII alelnöke, az Academia Europaea tagja, a CEU éghajlati és energiapolitikai kutatócsoportjának vezetője “A jövő vezetői” tehetségprogram ötödik szakmai napján, melyen a résztvevők a környezeti felelősség alapjait és gyakorlatát járták körbe a Budapest Airportnál, Budapesten.

Az elmúlt év augusztusában Budapesten 30 fok különbség volt a legnagyobb melegben a fával fedett területek és a betonrengetegek között. A nyarainkon a hőhullámra már nem csak egy-két napon, nem is egy-két héten, hanem több hónapon keresztül számíthatunk. Ezek és az ehhez hasonló hazai tények jelentősen befolyásolják az emberek közérzetét, mindennapi életét, de jelentős hatásai vannak a vállalatokra is.

A klímaváltozás egyértelmű kockázati tényezőt jelent az üzleti szféra számára, de egyben lehetőségeket is rejt magában – mutatott rá Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diana a klímaváltozásról szóló előadásában. Súlyos a helyzet, de sok minden még megmenthető, visszafordítható, ehhez azonban drasztikus és azonnali lépések szükségesek. Valódi paradigmaváltásra, új modellekre van szükség.

Hogy milyen a környezetért felelős vállalati működés, hogy miben áll a vállalatok felelőssége, és mitől lesz fenntartható egy üzleti modell, arra gyakorlati példákon keresztül kaphattak betekintést a résztvevők.

Az M Stretch Magyarország képviseletében Arató Gábor, ügyvezető igazgató rámutatott arra,  hogyan segítheti egy csomagolóanyag gyártó a partnereit abban, hogy csökkentsék a csomagolóanyag felhasználásukat.

Az Essity Hungary Kft. képviseletében, Tápai Dezső, értékesítési igazgató bemutatta, hogyan tud egy papíripari cég több évtizede felelősen és fenntarthatóan működni. A körforgásos gazdálkodás egyik legismertebb megvalósítójaként a vállalat stratégiai célja, hogy hozzájáruljanak a fenntartható és körforgásos társadalom kialakításához, ahol semmi nem megy kárba. Paper Circle Progamjuknál az erőforrások hatékony felhasználásra koncentrálnak, mind a gyártás, mind a termékek tekintetében. Emiatt például minden kivágott fa után, három újat ültetnek, és a keletkezett hulladékra erőforrásként tekintenek, amit újra fel lehet használni.

Mihály Eszter a Vertis Zrt. képviseletében arról beszélt, hogyan válhat egy vállalat karbon-semlegessé. Rámutatott arra, hogy a karbon-semlegességre való törekvés hosszú távú elköteleződés, viszont a vállalat versenyelőnyre tehet szert általa.

A nap folyamán három vállalati esettel, dilemmával foglalkoztak a résztvevők. Szabó Ibolya, a Dreher kommunikációs vezetője bemutatta a vállalat Minden doboz visszajár programját és megosztotta a fenntarthatósági érvek beépítésének problémáját a HoReCa szegmensben. Jancsár Gergely, a MOL csoport Fenntarthatósági vezetője mesélt Green Fund programjukról, ami éves keretet biztosít ahhoz, hogy a kiemelkedő környezeti előnyökkel járó projektek megvalósuljanak. Bédi Attila, az alaptevékenységében fenntarthatósággal foglalkozó Greenpro vezérigazgatója pedig a zöldenergia magasabb áron való értékesítésének dilemmáját vázolta fel.

Szarvas Gábor, a vendéglátó Budapest Airport környezetvédelmi igazgatója beszélt a reptér környezeti felelősségvállalásáról.

A napot záró izgalmas repülőtér látogatást a vezetői interjú előzte meg, melyben Kam Janduval, a Budapest Airport Zrt. kereskedelmi igazgatójával beszélgettek a résztvevők többek között vállalati kultúráról, vezetői kihívásokról, a sokszínűségről a vállalaton belül és fogyasztók között, és arról, hogyan lehet felkészíteni egy céget a változásra.

Az eseményről készült fotógaléria ide kattintva érhető el.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?