A legsikeresebb cégek nem a „szupercsirkékre”, hanem a munkavállalók közötti kölcsönös bizalomra és empátiára épülnek

Mik a mai kihívások és trendek a HR területén? Milyen értéket adhat az üzletnek és a gazdaságnak a sokszínűség? Milyen az őszinte munkáltatói márkaépítés? Kik azok a „szupercsirkék”? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozott “A jövő vezetői” tehetségprogram negyedik, az alapértékek tiszteletével foglalkozó szakmai napja április 11-én csütörtökön, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. tatabányai gyárában.

A nap során a résztvevők egy interaktív játékon keresztül a saját bőrükön tapasztalhatták, milyen is a hátrányos megkülönböztetés, és különböző gyakorlatokat hallhattak tagvállalati szakértőinktől az esélyegyenlőség biztosításáról és a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáról. Megvizsgáltuk a sztereotípiák és a diszkrimináció viszonylatát, ezek társadalmi és gazdasági következményeit, a vezetői felelősséget ezek tükrözésében és alakításában. A résztvevők láthatták, hogy a statisztikák alapján megdöbbentően sok teendő van még ezen a területen.

A nap első előadásában Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke hat megatrenden keresztül mutatta be a résztvevőknek, hogy milyen kihívásokkal szembesül manapság az üzleti élet a HR területén. Ezek a trendek/kihívások az automatizáció-digitalizáció, a generációs sokszínűség, a demográfiai jellemzők, a szakemberhiány, bér/jövedelem spirál és a munkaerőért zajló verseny. Kiemelte, hogy olyan új, felelős megoldások kellenek, mint például rugalmas foglalkoztatási formák bevezetése, amik nem csak a munkavállalóknak, de a munkaadónak is üzleti előnyt jelentenek.

Al-Absi Leilával, Brózik Klárával és Török Péterrel, az X-sight szakembereivel a vezetők esetében az érzelmi intelligencia fontosságáról beszélgettünk, ami új irányt nyit a szervezetfejlesztés terén. A Color Play alapítvánnyal közös EQ-Express programjukkal, melyben állami gondoskodásban lévő fiatalokat és vállalati vezetőket kötnek össze egy mentorprogram keretén belül, bebizonyították, hogy a sokszínűség kölcsönös és pozitív hatására mind a mentoráltra, mind a mentorra.

Vannak területek, ahol még sokat kell és tudunk is tenni a sokszínűség és az értékteremtés kapcsán. Bár a lehetőségek száma végtelen, pár követendő példát átbeszéltünk a nap során a mentorok segítségével. A megváltozott munkaképességűek sikeres integrálásáról, személyes és üzleti motivációjáról beszélt Rosner Imre, a Szerencsejáték Zrt. karitatív osztályának vezetője.

Tóth Gergely, a HR Fest alapítója a munkáltatói márkaépítés őszinteségéről beszélgetett a résztvevőkkel. Kiemelte, hogy ma már a szervezeteket gyakorta a szupercsirke modell szerint vezetik, amelyben a sikereket a másoknál többet teljesítő sztármunkatársaktól várják. A legsikeresebb cégeknél azonban az ösztönző a közösség összetartása, amelyet fejleszt minden alkalom, amikor valaki munkatársához segítségül fordul.

Urbán Katalin, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. EHS vezetője bemutatta a vállalat alapértékei mentén a cég jógyakorlatait a foglalkoztatás és fenntarthatóság mentén, úgymint a kismamákat segítő programokat vagy a Deloitte Zöld Béka díján a leginnovatívabb fenntarthatósági jelentés címet is elnyert fenntarthatósági jelentésüket. Megtudhattuk tőle, hogy a sokszínűség és befogadó közösség a kulcs a valódi innovációhoz.

Istenesné Solti Andrea, a Shell közép-kelet-európai régiójának HR vezetője és az igazgatóság tagja a vállalat vezetésben a nemek arányos részévteléről és ennek fontosságáról beszélt. Egy interaktív, egyben provokatív beszélgetésen keresztül vezette végig a résztvevőket a nemi esélyegyenlőség és a sokszínűség kérdésén, ösztönözve a résztvevőket arra, hogy saját tapasztalataikat is megosszák egymással.

A vezetői interjú, és a nap zárása előtt Urbán Katalin kalauzolta körbe a résztvevőket a gyár Flex területén, azaz a flexibilis munkáltatást biztosító részlegén, ahol valódi értéket teremtő munkát biztosítanak megváltozott munkaképességűek számára.

A résztvevők a napot a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. műszaki igazgatójával, Farkas Gábor Viktorral zárták a vezetői interjú keretében. A beszélgetés során Farkas Gábor Viktor kiemelte, hogy saját tapasztalatából kiindulva, a jelenlegi trendekkel szembe menően a lojalitás is fontos sikertényezője lehet a karrierépítésnek.

Ezúton is köszönjük a Grundfos-nak, hogy immár 6. éve vendégül látja „A jövő vezetői” tehetségprogram résztvevőit.

További képek ezen a linken érhetőek el.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?