Vízválság küszöbén Magyarország? Mit tehetnek a vállalatok?

Nem kérdés, hogy lesz-e vízválság a XXI. században, hisz már most érezhetők a hatásai Magyarországon is. És az sem kérdés, hogy ez érinti-e a vállalatokat, mert a válasz egyértelműen: IGEN –   mutatott rá Prof. Dr. Szöllősi-Nagy András a BCSDH 2019. március 27-én tartott üzleti reggelijén és Action 2020 Fórumán, amelynek fókuszában a víz témája állt.

 

Dr. Szöllősi-Nagy András professzor, az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Program Kormányközi Tanácsának elnökhelyettese, az MTA doktora nagy sikerű és elgondolkodtató előadást tartott a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) üzleti reggelijén és Action 2020 Magyarország Fórumán. A magyar GDP 30%-át termelő 87 tagvállalatot tömörítő szervezet üzleti reggelijét vállalatvezetők és szakértők részvételével tartott műhelymunka követte, amelynek célja, hogy az üzleti szféra valódi lépéseket tegyen a víz területén.

Bevezető gondolataiban Dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) főtitkára kiemelte: „Sajnos a legtöbb erőfeszítés ellenére a Föld természeti tőkéje továbbra is rohamosan fogy. Márpedig a ma rossz fenntarthatósági teljesítménye a holnap gyengébb társadalmi-gazdasági jólétét jelenti. Szerencsére az emberiség számára ismertek és rendelkezésre állnak azok a technológiák, minták, intézmények és – legfőképpen – értékek, amelyek segítségével a természeti – és más – erőforrások elpusztítása megakadályozható, első lépésben legalább lényegesen lelassítható lehetne.”

Az OECD előrejelzése szerint 2050-re 55%-kal fog nőni a vízfelhasználás mértéke világszinten. A növekedés legnagyobb része a gyártás, az energia szektor és a háztartások növekvő vízigényéből tevődik össze.

A klímaváltozás hatásainak jelentős része a vízen keresztül fog jelentkezni, ezért minden gazdálkodó szervezetnek fel kell készülnie a vízgazdálkodás ésszerű megtervezésére. A klímaváltozást és a víz okozta konfliktusokat nem szabad csupán mérnöki szempontból megközelíteni, hiszen a vízügy fontos gazdasági, szociológiai és politikai kérdés. A következő 10 évben a legnagyobb kockázati faktor a vízproblémák, a szélsőséges időjárás, a klímaváltozás figyelmen kívül hagyása, valamint ezek szociális következményei lesznek. A föld vízkészletének csak 0,007%-a áll rendelkezésre felszíni vízként, ehhez tudunk közvetlenül hozzáférni. Egy vízválság küszöbén állunk.” – fejtette ki Szöllősi-Nagy András.

„Bár Magyarország vízügyi szempontból egyelőre kedvező helyzetben van, lényeges, hogy ezt a pozitív állapotot hosszú távon is fenn tudjuk tartaniEbben az üzleti szférának is van feladata. Vállalatvezetőként kiemelt felelősségünk az adaptáció fontosságának felismerése és az alkalmazkodás megkezdése. A vízhatékonyság versenyképességi kérdés, melyet nem lehet elválasztani az ellátásbiztonságtól sem. Emellett a megfelelő minőségű víz rendelkezésre állása is egyre nagyobb kihívást jelent majd a vállalatok számára. Action 2020 programunkban idén ezeken a területeken szeretnénk támogatni a vállalatok erőfeszítéseit.” – emelte ki bevezetőjében Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke.

Az üzleti reggelit az Action 2020 Szakmai Fórum követte, melynek elsődleges célja az volt, hogy közös gondolkodást és munkát indítson el az üzleti szférában a valódi hatásgyakorlás érdekében. A programhoz már 59 vállalat csatlakozott.

Az Action 2020 program fő célja a víz területén a klímaadaptáció támogatása annak érdekében, hogy a víz mindenki számára hosszú távon elérhető legyen a rendelkezésre álló vízkészletek figyelembevételével.

„Annak érdekében, hogy a víz megfelelő minőségben és mennyiségben rendelkezésre álljon a felhasználók számára, az Action 2020 Magyarország program a hazai üzleti vállalkozásokat kívánja cselekvésre ösztönözni az ambiciózus, mégis reális célok meghatározásával; és az ezek megvalósításához hozzájáruló üzleti megoldások azonosításával, terjesztésével és új megoldások fejlesztésével. A Fórum során ezeken a területeken igyekszünk feltérképezni a legfontosabb kihívásokat és lehetőségeket, valamint azonosítani a már létező üzleti megoldásokat, melyek azonnali, rövid-, vagy középtávú eredményt hoznak.” – mutatott rá Kovács Károly, a BDL Kft. ügyvezetője, a BCSDH Action 2020 Víz munkacsoport vezetője.

Szöllősi-Nagy András előadása innen letölthető.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?