A Magyar Körforgásos Gazdaság Platform és a Holland Circular Hotspot együttműködést írt alá

2019. november 28-án az első Körforgásos Gazdaság Summiton ünnepélyesen aláírásra került a Magyar Körforgásos Gazdaság Platform és a Holland Circular Hotspot közötti együttműködés.

A pont egy éve, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), a Holland Nagykövetség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére megalakult Körforgásos Gazdaság Platform fontos lépést tett ezzel az együttműködéssel a körforgásos gazdaság elterjesztésért. Ezzel az összefogással lehetőség nyílik a legjobb nemzetközi körforgásos példák, tudás és eszközök megismerésére, a hazai tapasztalatok megosztására, a kormányok közötti lehetséges együttműködésre az EU célok eléréséhez szükséges jó megoldások megosztásával. A rendezvényen ünnepélyesen csatlakozókkal együtt a Platfomnak már 80 tagja van.

„Büszke vagyok arra, hogy a Holland Circular Hotspottal most létrejött együttműködéssel egy olyan nemzetközi, élenjáró tudáshoz kaphatunk hozzáférést, amivel a Magyar Körforgásos Gazdaság Platform egy dinamikusabb pályára tudja állítani a körforgásos gazdaság térnyerését hazánkban. A vállalati, a kormányzati és a tudományos szféra, valamint szakmai és társadalmi szervezetek részvételével elérhetjük célunkat, a fenntartható gazdaságot.” – mondta el beszédében Ifj. Chikán Attila a BCSDH elnöke. „A BCSDH-nak és partnereinek kiemelt szerepe van a szemléletváltás és a közös gondolkodás megteremtésében, az egy irányba gondolkodó és cselekvő változásvezetők közösségformálásában, és az üzleti megoldások megosztásában, melyek valódi változást eredményeznek.” – tette hozzá.

A körforgásos gazdaságra való áttérés napjaink nagy üzleti lehetősége. A koncepció lényegét a legtöbb gazdasági szereplő még nem ismeri mélyrehatóan, holott ezen modell alkalmazásával növelhető a gazdaság rugalmassága, valamint könnyebbé válik az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás, valamint az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak elérése is.  4,5 ezermilliárd USD-os üzleti lehetőséget jelenthet világszinten a körforgásos gazdaság 2030-ig.

A Körforgásos Gazdaság Platform által, a végzett felmérés alátámasztotta, hogy a mai állapot szerint a vállalatok nagy része még a hulladékgazdálkodással azonosítja a körforgásos gazdaságot. Megfogalmazódott az igény az ismeretek megosztására, a jó gyakorlatok és üzleti megoldások bemutatására. Maguk a megkérdezettek erősítették meg, hogy ahhoz, hogy a modellváltás beinduljon és teret nyerjen, összefogásra, tudásmegosztásra és állami ösztönzőkre van szükség.

„A körforgásos gazdasági célok csak az érintett szereplők aktív közreműködésével érhetők el, amelyhez szükség van a lehetőség és az érdekeltség megteremtésére is. A lehetőség biztosításában játszik fontos szerepet a Körforgásos Gazdaság Platform, amely megfelelő keretet nyújt a vállalati, a kormányzati és a tudományos szféra részére az összefogáshoz és a tudásmegosztáshoz. Az érdekeltség megteremtése érdekében emellett olyan körülményeket kell teremtenünk, amelyek segítik a gazdaság szereplőit, hogy elinduljanak ezen az új úton, hogy érdekeltté váljanak az új szemlélet elsajátításában és alkalmazásában. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium célul tűzte ki a gazdasági szereplők érdekeinek a jobb megismerését a körforgásos gazdasági célokat rögzítő jogszabályok átültetése során. Ezen kívül a tárca 2019-ben pályázat keretében mintegy 244 millió Ft értékben támogatást nyújtott kis- és középvállalkozások számára a körforgásos gazdasági célkitűzéseiket szolgáló, a hulladék keletkezésének megelőzését vagy a keletkező hulladék mennyiségének csökkentését, újrafeldolgozását biztosító kreatív és innovatív ötletek megvalósítására irányuló projektekhez.” – mondta el nyitóbeszédében Hizó Ferenc az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartható fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Kifejezetten erre az eseményre jelent meg angolul a körforgásos gazdaság témájában egyik alap művének számító „Material Matters”, amelybe annak egyik szerzője Sabine RAU-OBERHUBER, aki a Holland Nagykövetség meghívására érkezett hazánkba, adott betekintést a jelenlevőknek.

‘’Ha 9 milliárd földlakó számára szeretnénk biztosítani a tiszta vizet, élelmet, lakóhelyet, megfelelő munkát és jólétet, amint az az ENSZ Fenntartható Fejlődés Célkitűzései között szerepel, azonnal cselekednünk kell a körforgásos és fenntartható gazdaságra történő áttérés érdekében, nehogy túl késő legyen! Nagykövetségünk, mint a Körforgásos Gazdaság Platform egyik alapítója, támogatja az Együttműködési Megállapodásban lefektett célokat, különös tekintettel a tudásmegosztásra valalmint a legjobb gyakorlatok megosztására az anyagkörforgást illetően.’’ – emelte ki bevezetőjében René van Hell, Hollandia magyarországi nagykövete.

A körforgásos gazdaság arról szól, hogyan tudjuk újragondolni a nyersanyagok és az erőforrásaink felhasználását annak érdekében, hogy egy hulladék- és kibocsátásmentes fenntartható gazdaságot alakítsunk ki. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi ú.n “lineáris model”-től, amely a “kitermelünk, gyártunk, kidobunk ” vonalán halad, át kell mozdulnunk a körforgásos gazdasági modell felé: “csökkentsünk, újrahasznosítsunk, visszaforgassunk”  – emelte ki bevezetőjében Bodor Tibor, az ING Bank N.V. Magyarországi fióktelepe vezérigazgatója, aki a konferencia házigazdájaként üdvözölte az együttműködést.

*****

Mi a körforgásos gazdaság?

A jelenlegi, ún. lineáris gazdasági modellben a technikai és biológiai alkotóelemeket a természetből kivesszük, átalakítjuk, majd felhasználás után hulladékként kezeljük, melynek jelentős részét nem forgatjuk vissza a folyamatba.
Ezzel szemben a körforgásos gazdasági modellben az anyagcsere-folyamatok zárt körben történnek, a hulladék szinte 100%-osan hasznosul, a biológiai, illetve technológiai alkotórészek minőségi veszteség nélkül visszakerülnek a körfolyamatokba.
A körforgásos gazdaságra való áttérés tehát nem más, mint a piacok, a fogyasztók és a természeti erőforrások közti viszony újragondolása, a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás révén.

Köszönjük a Körforgásos Gazdaság Platform 2019-es támogatóinak:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?