„Amit mérünk, azt menedzseljük is”

Előmozdítja-e a vállalati fenntarthatóságot az EU-s és hazai ESG szabályzás? – tette fel a kérdést Márta Irén, a BCSDH ügyvezetője előadásában az „ESG nélkül kivet az üzleti világ?” konferencián, amelyet a Piac és Profit Konferenciaközpont és a BKIK rendezett 2024. április 4-én.

Az ügyvezető bevezetőjében röviden beszélt a befektetői és finanszírozói döntések segítését is célzó EU taxonómia rendeletről, a vállalati fenntarthatósági jelentéstételi direktíváról, a CSRD rendeletről, majd részletesen kitért a vonatkozó CSRD és CSDDD (beszállítói átvilágítási) direktívák hazai implementációjára, az ESG törvényre. Összefoglalta és felvázolta a törvény kapcsán a vállalatokra váró feladatköröket, amelyek majd a kormányrendeletek megjelenésével lesznek pontosan definiálhatók, valamint az adatgyűjtéshez használt szoftverek-, a tanúsítók és minősítők- és a képzések akkreditációja is említést kapott.

Előadását bizakodó gondolatokkal zárta, egyben pozitív választ adva feltett kérdésére, miszerint a jelentéstételi kötelezettség és az adatgyűjtés révén a vállalatok vezetői elé olyan adatok és információk tárulnak majd, amelyek feltárnak új lehetőségeket, és egyben a nyereségességét is elősegítik, előrébb lépve ezzel a fenntartható vállaltvezetés útján.