2000 m2-es vízfelület, 1 hektáros legeltetett gyep 5 racka juhval, közel 250 faj – gondolná, hogy egy dolomitbányában jártunk?

A Saint-Gobain a pilisvörösvári bányája területén egy egyedülálló biodiverzitás programot valósított meg, április 8-án lehetőségük volt a BCSDH tagvállalatainak is bejárni a főbb állomásokat.

Daniel Domini, a Saint-Gobain Hungary Kft. vezérigazgatójának köszöntője után Karafa László, bánya és fenntarthatósági vezető tartott egy rövid felvezető előadást, aztán a terepen is láthattuk a megvalósult programot. Az 5 hektárnyi fásított terület és a 2000 m2-es vízfelület mellett a régi robbanószer-raktárból denevérmenedéket alakítottak ki, és a madarak is előszeretettel fészkelnek a területen, a madárodúk kihasználtsága 80%-os. Időszakosan méhkaptáraknak is helyet ad a terület, amely a virágzás és beporzás szempontjából is kiemelt.

A 2002-ben kialakított 1 hektáros gyepen – a terület nagyságához optimalizálva – 5 rackajuh legeli le a füvet, akik az almát is boldogan elfogadják, szinte várják a látogatóktól.

Az elmúlt 3-4 évben, egy külső biológus szakértő bevonásával valósították meg a legtöbb újítást, amely mára már szinte teljesen önfenntartó lett. Ahogy Karafa László hangsúlyozta, nem kell sok a természetnek, hogy újra induljon az élet, ezt az is bizonyítja, hogy pár év alatt a megfigyelt fajok száma 140-ről elérte majdnem a 250-et. A folyamat során rendkívül fontos a monitorozás, de ugyanilyen kiemelt hangsúlyt kap az edukáció, legyen szó a munkavállalókról vagy az iskolásokról.

Az eseményről készült képgaléria ITT érhető el.

A „Race to Zero a terepen” kezdeményezünket idén indítottuk, azzal a céllal, hogy a klímaadaptációt és -védelmet, valamint a biodiverzitás megóvását segítő kezdeményezéseket a megvalósítás helyén mutassuk be. Ezzel is ötleteket és inspirációt adva más tagvállalatoknak a további projektek megvalósításához, a rendszerszintű változások előmozdításához.

Szeptember 17-én a BKM Nonprofit Zrt. Főkert divíziója által megálmodott és létrehozott Pünkösdfürdő parkba (Budapest, III. kerület) látogatunk majd el.

 

Köszönjük a Race to Zero programunk támogatóinak: