Az alapértékek tisztelete a vállalati működés során 

Jó vagy rossz az előítélet?  A női kvóta vagy a nemek közötti megértés segíthet a nemi esélyegyenlőségen? Felelős fogyasztó vagy felelős gyártó? Ilyen kérdésekkel foglalkoztak A jövő vezetői tehetségprogram résztvevői az Alapértékek tiszteletével foglalkozó 5. szakmai napjukon május 12-én, amelynek a Dreher Sörgyárak adott otthont.

A témát olyan előadókkal járták körbe a résztvevők mint Nagy Géza az egykori Ability Park alapítója és vezetője, Dr. Fazekas Ildikó az Önszabályozó Reklám Testület főtitkára, Istenesné Solti Andrea a Shell Hungary Zrt. HR vezetője, Dr. Simich Rita egészségfejlesztési szakreferens, az ÁNTSZ szakértője valamint Szederkényi Zita a Dreher Sörgyárak Zrt. senior vállalati kapcsolatok specialistája. Esettanulmányok, előadások, szimulációs gyakorlatok és beszélgetések révén mélyítették ismereteiket és tágították látásmódjukat a tehetségek.

 A sztereotípiák alapvetően fontosak a túlélésünkhöz, elengedhetetlenek is. Minden sztereotípiának van némi valóságalapja, és segítenek a társadalmi folyamatokban való tájékozódásban. A probléma ott van, ha ezek káros előítéletekké válnak, s diszkrimináció a következményük. Ezek befolyásolják magán- és vezetői döntéseinket is. Egy felelős vezetőnek tudatosabb ezek kapcsán, hiszen példamutatása és nyitottsága előfeltétele az esélyegyenlőség megvalósulásának.

 DSC_0003

Biztosítható az esélyegyenlőség a munkaerőpiacon?

 Fontos, hogy a másság, ami a fogyatékos embert jellemzi, valójában csak a társadalmi interakciókban válik valóban fogyatékká. Amikor nem jut hozzá valamihez, nem tud megtenni valamit, amit szeretne.

 A WHO felmérése szerint a jelenlegi fogyatékosok 47% időskori fogyatékosság, ugyanakkor az aktív foglalkoztatásba potenciálisan integrálható születési vagy szerzett fogyatékkal élők ügye valódi munkáltatói kihívás már most.

 A diszkrimináció mentes működés legtöbb vállalatnál elfogadott alapérték, mégis a valódi esélyegyenlőség biztosítása még a legtöbb helyen nem megoldott.

 Sok vállalatnál még mindig nagyon kevés nő kerül vezető pozícióba, és még mindig kevesebb a nők fizetése is. A női kvóta nem biztos, hogy a legjobb megoldás, ám célszámoknak van értelme mindenképp. A cél a legjobb munkatárs kiválasztása, ám az, hogy a merítési alap olyan legyen, hogy az valódi esélyegyenlőséget biztosítson a kiválasztáshoz, az már a vállalat és a vezetők felelőssége.

 A minél színesebb vállalati kultúra sokkal hatékonyabb működést tesz lehetővé. A cél a sokszínűség kell, hogy legyen.

 Ki a felelős?

 A nap második felében a Dreher kapcsán szó esett a felelős alkoholfogyasztásról, és ezt biztosító gyártói és forgalmazó felelősségről. Heves vita alakult ki, hogy hol húzódnak a felelősség határok a fogyasztó egyéni felelőssége, a kereskedő, a hirdető, az állam vagy a prevenciós egészségügyi szervezetek között. A komplex döntéshozatali folyamatokat kísérelték megérteni a fiatal vezetők a csoportbeszélgetések során.

 A Dreher story

Robert Cooper a Dreher vezérigazgatója őszintén megosztotta tapasztalatait a különböző kultúrákban való vezetésről, beszélt arról, hogy mit gondol a mai magyar sörpiacról, szabályozásról és hogy mi a felelőssége az elsőszámú vezetőnek.

 DSC_0289

A rendhagyó szakmai napot gyárlátogatás és sörkóstolás valamint a mentorokkal való kötetlen beszélgetés zárta.

A szakmai napról bővebben itt olvashat, a fotógalériát pedig itt találhatja.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?