Bizakodóak lehetünk a jövőnk kapcsán?– „One Planet Summit” csúcstalálkozó a biodiverzitásért

2021. január 11-én Franciaország az ENSZ-szel és a Világbankkal közösen szervezte meg a „One Planet Summit” virtuális nemzetközi találkozót a biológiai sokféleség megőrzésével a fókuszban. Az esemény célja az ökoszisztémák, biodiverzitás védelme a kötelezettségvállalások mozgósítása révén, valamint rávilágítani mindezek az emberek egészségével való kapcsolatára. Az esemény előkészületet jelent a májusban Kunmingban tartandó COP15, biológiai sokféleség fókuszú, valamint a novemberben, Glasgow-ban megrendezésre kerülő COP26 éghajlatváltozás fókuszú csúcstalálkozókhoz.

Az esemény 4 témát ölelt fel, a tengeri és szárazföldi területek védelmét, az agroökológia népszerűsítését, a biodiverzitás védelmének finanszírozását, valamint a trópusi erdők, fajok és az emberi egészség védelmét.

Az esemény előadóiként 30 olyan neves szakember és politikus szólalt meg, mint például Emmanuel Macron, Franciaország elnöke, Antonio Guterres, ENSZ-főtitkára, David Malpass, a Világbank elnöke, Károly herceg, brit trónörökös, Angela Merkel német kancellár, Boris Johnson, brit miniszterelnök, Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök, Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke, valamint Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője. A találkozón az állam- és kormányfők, nemzetközi szervezetek, a pénzügyi intézmények, vállalatok és NGO-k vezetői bemutatták, hogy elkötelezettségük konkrét cselekvésekhez vezet a biológiai sokféleség megőrzése és helyreállítása érdekében, valamint a gazdaságok rendszerszerű átalakításához. Az vállalások között szerepelt egyes szárazföldi és a tengeri területek 30%-ának védelem alá helyezése, Szahara és a Száhel-övezet „Nagy Zöld Fal” projektje, és rengeteg elköteleződés, mely bizakodásra ad okot a jövőnket illetően.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?