Csapatépítő ESG jelentés? – beszámoló a BCSDH kommunikációs munkacsoport üléséről

Lehet egy Fenntarthatósági jelentéskészítésnek csapat erősítő jellege? Lehet menedzsment eszköz egy ilyen jelentés? Hogyan lehet elindulni, miért érdemes már most próbajelentéseket készíteni, adatokat gyűjteni? Ilyen kérdésekre keresett választ a BCSDH idei első kommunikációs munkacsoportja, amelyet a Gránit Pólus látott vendégül 2024. március 20-án.

Ujvári Eszter Employer branding és kommunikációs koordinátor köszöntötte a résztvevőket majd Szemerédi Dóra a cég ESG vezetője inspiráló betekintést adott vállalata fenntartható működési stratégiájába és jó megoldásaiba. Kiemelte az eredményeiket az energia- és hulladékgazdálkodás területén, és olyan jó példákat mutatott be, mint a WESTEND-ben található egyre bővülő profillal működő, használt ruhával induló ReStore-ja, illetve a biodiverzitásra és élőhely regenerációra is fókuszáló Tetőterasz.

 

Az üzleti életet érintő legnagyobb kockázatok és kihívások már a környezettel és a társadalommal összefüggő kockázatok. A növekvő jelentéstételi nyomás az EU és a magyar szabályozás részéről fokozatosan minden céget érinteni fog. A törvényi szabályozás aktualitásairól, az érintettekről és a folyamatról Márta Irén a BCSDH ügyvezető igazgatója beszélt.

A cégeken múlik, hogy mennyire tudják kihasználni az előnyöket, amiket maga jelentés, illetve a begyűjtött adatok és megfogalmazott célok jelenthetnek. Ennek a munkának a koordinációja sokszor a kommunikációs, a CSR vagy a marketing osztály kezében van.

A jelentéskészítés gyakorlatába adtak betekintést és osztották megtapasztalataikat a bevezető elődádást követő kerekasztal résztvevői: Farkas Ildikó, a Graphisoft Park CFO-ja, Koncsikné Káli Andrea, a PURECO Kft. kommunikáció és marketing vezetője és Kovács Dávid Gábor a Zwack Unicum Nyrt. marketing igazgatója.

A Graphisoft Park már egy fenntartható gondolatra épülő üzleti modellel 2023-ban készítette el a BÉT ösztönzésére az első ESG/ Fenntarthatósági jelentését, ami elnyerte a Zöld Béka díjat. A PURECO Kft. a BÉT pályázatán nyerve készítette el első jelentését szintén 2023-ban. A Zwack Unicum Nyrt. pedig 2008 óta készít beszámolót a társadalmi és fenntarthatósági teljesítményéről.

Mindhárom cégnek lesz jelentéstételi kötelezettsége a magyar ESG törvény és az Európai CSRD szerint is. Fontosnak tartották, hogy addigra, amire élesben kell jelenteniük már bejáratott gyakorlataik, folyamataik legyenek és kiépítsék azokat a vállalaton belüli és külső érintetti kapcsolatokat, amelyek segítik a folyamatot és az adatgyűjtést.

Mindhárom cég megerősítette, hogy ez egy idő és emberi erőforrás igényes munka, de számtalan hasznát is megtapasztalták már rövid távon is. Az üzleti sikereken, előnyön túl a szervezeten belüli információáramlást, az egymás területeibe való betekintést, az eredmények szervezeten belüli tudatosítását, egyfajta „csapatépítést” is.