Egy jó innováció kidolgozása olyan, mint a Rubik kocka kirakása – nem elég egy oldalra koncentrálni

Mitől lesz egy innováció sikeres? Mik az innováció buktatói? Lehet olyan zöld- vagy társadalmi innováció, ami tényleg megoldja a problémákat és nem újakat okoz? Fogunk-e valaha rovarokkal táplálkozni? – ilyen és hasonló kérdésekről volt szó „A jövő vezetői” tehetségprogram harmadik, a Fenntartható innovációról, termékekről és szolgáltatásokról szóló szakmai napján, amelyet vendéglátónk az EUROAPI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója Dr. Diószegi Zsuzsanna nyitott meg.

Dr. Bajmócy Zoltán, az SZTE professzora, a tudományos és esélyegyenlőségi ügyekért felelős dékánhelyettese felvezető előadásában beszélt az innovációk és a fenntarthatóság kapcsán felmerülő dilemmákról és az elkerülendő problémákról. Mint elmondta, a planetáris rendszerek hatnak egymásra, Rubik kockaként egyszerre kell figyelni az összes területre, nem oldhatunk meg csak egyet, mert az több kárt okozhat. A lehetséges megoldások között a zöld innovációk mellett a társadalmi innovációk jelenthetnek megoldást. Emellett kiemelte, hogy újra kell keretezni a problémákat, új társadalmi megállapodásokra van szükség, új szerveződési formákra, új cselekvési módokra.

A délelőtt hátralévő részében játékos munka következett: a résztvevők projektcsapataikban a BricksMagic Lego® Serious Play® módszerével a fantáziát és kreativitást előhívó építéssel igyekeztek megtalálni azt a fenntarthatósági problémát, amire a következő hónapokban megoldást szeretnének találni. Ebben Hlavay Richárd a BricksMagic alapítója, valamint a Galambosné Dudás Zsófia, a BCSDH szakmai projektvezetője voltak segítségükre.

A délután izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, amelyen Dr. Ligeti Gábor a Heineken főmérnöke, Chrabák Péter a Bay Zoltán Intézet Körforgásos Gazdaság Kutató Csoport vezetője és Percze Rajmund, az AGROLOOP ügyvezető igazgatója beszélgettek Szederkényi Zita a program vezetőjének moderálásával arról, hogy hogyan tudják a cégek biztosítani a folyamatos megújulást. Egy közel 130 éves nagyvállalatnak és a teljesen új körforgásos üzleti modellre épülő start-upnak is a fenntartható innováció lehet az üzleti működés alapja, a folyamatos megújulás képessége a cégek hosszútávú sikerének lehet a kulcsa. Az innovációt és új termékek bevezetését sokszor a fogasztó vagy a piac határozza meg. A beszélgetés során olyan kérdéseket érintettek, mint egy termékbevezetés sikerének kulcsa vagy sikertelenségének kezelése, milyen formában jelenik meg az innováció a termékfejlesztés mellett, vagy éppen fogunk-e a közeljövőben rovarliszttel táplálkozni.

A folytatásban Nádasi Róbert, a Masterplast Nyrt. vezérigazgató-helyettese bemutatta a vállalat fenntarthatósági stratégiáját, majd innovatív hőszigetelési megoldásukat, a Zöld Hungarocell Programot, mely az első minősített rendszerben működő körforgásos gazdálkodási modell a hazai építőiparban. Jelenleg az építési gyakorlatban a polisztirol anyagok méretre vágásából keletkező káló mértéke évente akár a 100 ezer köbméteres mennyiséget is elérheti. A programban, az értékesített bizonyos Hungarocell termékek felhasználása során keletkező fel nem használt vágott anyagokat visszagyűjtik és újrafeldolgozzák, majd újrahasznosítják.

Ezt követően három csoportra osztva gyárlátogatás következett, ahol az EUROAPI egyik termelési üzemét, raktárát és Kutatás-Fejlesztési laborjait látogatták meg a résztvevők szakértők kíséretében, olyan kérdésekre is választ kapva, hogy milyen fenntarthatósági kihívásai vannak a gyógyszerhatóanyag gyártásnak; mi a különbség a természetes és mesterséges C-vitamin között; mi a No-spa kémiai képlete és hogyan készül; vagy hogyan lehet fenntartható raktározást üzemeltetni.

A nap zárásaként a vezetői interjú keretében Dr. Diószegi Zsuzsannával, az EUROAPI ügyvezető igazgatójával beszélgettek a résztvevők, aki mesélt színes karrierútjáról, legnagyobb üzleti kihívásairól. Kiemelte, hogy fontos a rugalmasság és a nyitottság, ne tartsunk a változásoktól, hanem lássuk meg benne a lehetőséget és ragadjuk meg.

A napról készült galéria a linkre kattintva érhető el.