“Egy vállalat jövőjét a múltja határozza meg.”

Az üzleti modellek forradalmi változása szükséges ahhoz, hogy megállítsuk vagy legalább lelassítsuk a felmelegedési folyamatot. A World Meteorogical Organization már 2015-ben jelezte, hogy a globális felmelegedés elérte az 1 teljes Celsius fokot – mondta Dr. Ürge-Vorsatz Diana, a z IPCC WGIII alelnöke, az Academia Europaea tagja, a CEU éghajlati és energiapolitikai kutatócsoportjának vezetője “A jövő vezetői” tehetségprogram ötödik szakmai napján, melyen a résztvevők a környezeti felelősség alapjait és gyakorlatát járták törbe az Essity Hungary Kft-nél, Budapesten.

A klímaváltozás nem csak kockázati tényezőt jelent az üzleti szféra számára, hanem lehetőséget is – mutatott rá Dr. Ürge-Vorsatz Diana klímaváltozásról szóló előadásában. A környezeti problémák már most is megnyirbálják a gazdasági lehetőségeket. Súlyos a helyzet, de sok minden még megmenthető, visszafordítható.

Erre nem kisebb a kihívás, mint egy új ipari-gazdasági-társadalmi forradalom, amiben – ha jól csináljuk – több a gazdasági lehetőség, mint a felelősségvállalás. Az eredmény pedig egy élhetőbb, egészségesebb, tisztább, boldogabb, igazságosabb világhoz vezet, ha a megfelelő utakat választjuk. A résztvevők betekintést nyerhettek a vállalati szektor szerepébe a fenntartható jövő formálásában és gyakorlati példák kapcsán gondolkodhattak arról, hogy miben áll a vállalatok felelőssége, és mitől lesz fenntartható egy üzleti modell.

A nap házigadája az Essity Hungary Kft. képviseletében, Tápai Dezső, értékesítési igazgató 

hangsúlyozta, hogy egy vállalat jövőjét a múltja határozza meg. Emellett bemutatta a vállalat stratégiai célját, mely szerint céljuk, hogy hozzájáruljanak a fenntartható és körforgásos társadalom kialakításához, ahol semmi nem megy kárba. Ehhez az erőforrások hatékony felhasználásra koncentrálnak, mind a gyártás, mind a termékek tekintetében. Emiatt például minden kivágott fa után, három újat ültetnek. Asa Degerman, az Essity globális márka innovációs menedzsere Skype-on jelentkezett be és mesélt a Tork Paper Circle díjnyertes programjukról, melynek során megvalósították a körkörös gazdaságot, melyben a hulladékra erőforrásként tekintenek, amit újra fel lehet használni.

A nap folyamán három vállalati esettel, dilemmával foglalkoztak a résztvevők. Roxana Suciu, a MOL csoport senior environmental menedzsere mesélt Green Fund programjukról, ami éves keretet biztosít ahhoz, hogy a kiemelkedő környezeti előnyökkel járó projektek megvalósuljanak. Tápai Dezső bemutatta a Tork EasyCube technológiát, amivel szenzorokkal figyelik a higiéniai papírtörlő adagolók töltöttségét, ezzel csökkentve a hulladékot pontosan nyomon követve a fogyasztók igényeit. Kis Ferenc, a Budapest Airport Zrt. környezetvédelmi vezetője pedig a repülőgép szárnyainak jégtelenítés során használt glükóz elvezetésének dilemmáját vázolta fel.

A nap végét ismét a vezetői interjú zárta, melyben Venter Zoltán, az Essity ügyvezető igazgatójával beszélgettek a résztvevők többek között vállalati kultúráról, vezetői kihívásokról, a jövő szakmáiról, és arról, hogyan lehet felkészíteni egy céget a változásra.

További képek ezen a linken érhetők el.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?