Ember nélkül nincs üzlet – társadalmi innovációk kellenek a jövőálló munkaerőpiacért – Sonja van Lieshout a BCSDH üzleti reggelijén

A világ munkavállalóinak harmada kevesebbet keres, mint ami a megélhetéshez szükséges. A megélhetési bérkülönbség megszüntetésének globális GDP-re gyakorolt ​​pozitív hatása 4,5 trillió dollár lenne. Az egyenlőtlenség csökkentése összehangolt intézkedéseket igényel minden szereplő részéről, így a vállalatoknak is létfontosságú szerepük van ebben. A változások elindításában kulcsfontosságú, hogy az ember, mint érték jelenjen meg a vállalat értékteremtő folyamataiban. – mutatott rá Sonja van Lieshout, a World Employment Confederation Europe elnöke, a Randstad globális public affairs vezetője a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) március 26-án tartott üzleti reggelijén és szakmai fórumán, amelynek fókuszában az emberi érték állt. A résztvevőket a nap házigazdájaként Holczinger Norbert, a Magyar Nemzeti Bank Fenntartható pénzügyekért felelős főosztályvezetője köszöntötte.

A klímaváltozás és a biodiverzitás hanyatlása mellett a növekvő egyenlőtlenségek jelentik világunk legsürgetőbb fenntarthatósági kihívásait. A növekvő egyenlőtlenségek mára már globálisan is rendszerszintű kockázatokká váltak, melyek nemcsak egyéni közösségeket vagy vállalatokat fenyegetnek, hanem egész gazdaságokat és társadalmakat is.

Az egyenlőtlenségek akadályozzák a társadalmi és gazdasági fejlődést, ami kihat a vállalatok eredményességére is. Az egyenlőtlenségek ugyanakkor rendszereink következményei, amelyeket képesek vagyunk megváltoztatni. Ehhez azonban a legmagasabb szintű elköteleződés mellett azonnali lépésekre, tettekre és rendszerszintű változásra van szükség. Hiszünk benne, hogy az üzleti szférának vezető szerepet kell betöltenie e kívánt, gyors változás elérésében.” – mondta el Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke nyitóbeszédében.

 

„A vállalatok munkavállalóikon keresztül tudnak a legtöbbet tenni az egyenlőtlenségek csökkentéséért. Az előrelépéshez kulcsfontosságú a szociális innováció, amely a munkavállalás, a tanulás és a szociális védelem új megoldásainak holisztikus megvalósítását jelenti a munkavállalók, a munkaadók és általában a társadalom javára. Ez vezet a jövőbiztos, mindenki számára működőképes munkaerőpiacokhoz kialakulásához.” – hangsúlyozta Sonja van Lieshout, aki a Randstad Hungary meghívására és szakmai támogatásával érkezett hazánkba.

Az előadást követő zártkörű szakmai fórum keretében vállalatvezetők, vállalati-, tudományos és civil szakértők egyeztettek az emberi érték témakör aktuális helyzetéről és kihívásairól, olyanokról, mint a polarizáció és a bizalomvesztés üzleti kockázatai, értékteremtés az emberi tőke megbecsülésével, vagy a fizikai és mentális egészség és a hatékonyság összefüggései, valamint feltártak számos üzleti jógyakorlatot és megoldást. E három fő téma vezetője Kelemen Attila, a ProSelf Zrt. vezérigazgatója, Baja Sándor a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója és Nagy Gréta a Dandelion Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakmai fórumon feltárt hazai helyzet, feltárt  kihívások és előmozdító tényezők további feldolgozására a májusi vállalatvezetői kerekasztal-beszélgetéseken kerül sor. Célunk, hogy az ember, mint érték témában a vállalatok számára ajánlások készüljenek, amelyek a BCSDH októberi üzleti ebédjén kerülnek bemutatásra. Fontos, hogy ebben a témában is cselekvésre buzdítsuk a vállalatokat és segítsük őket a legfontosabb lépések megtételében.