Felmérés készül a tagvállalatok ESG jelentés készítéséről – ESG munkacsoportülést tartottunk

Megtartottuk második ESG munkacsoport gyűlésünket, mely során neves szakemberek előadásai mellett új irányokat is megfogalmaztak a tagok. Igényük alapján egy rövid státuszfelmérő kérdőív javaslatot készítünk az ESG jelentések készítésének témájában. A kérdőív a BCSDH teljes tagságáról szeretne egy képet kapni a fenntarthatósági hatásmérés, jelentés kapcsán. Ez adja majd az alapját a szakmai munkának, támogatást nyújt a konkrét igények felméréséhez, és későbbiekben az eredmények mérésének is.

A munkacsoport gyűlésen Thomas Narbeshuber, a BASF ügyvezető igazgatója bemutatta a Value Balancing Alliance elnevezésű szövetséget, melynek a BASF kiemelkedően fontos motorja. A céljuk az, hogy mérni tudják a környezeti, társadalmi és egyéb vállalati hatásokat, majd számszerűsítve, egységesítve egyensúlyba hozzák a negatív és pozitív externáliákat. „Amit nem tudsz mérni, azt irányítani sem tudod”– hangsúlyozta Thomas Narbeshuber. A kezdeményezés még kezdeti fázisban van, 2022-ben éri el az utolsó szakaszát, mely során egy nyilvánosan elérhető publikációt is kiadnak.

Gyura Gábor, az MNB Fenntartható Pénzügyek Főosztályának vezetője az MNB zöld pénzügyekkel kapcsolatos kezdeményezéseit mutatta be. Céljuk az, hogy támogassák a vállalatokat a zöld beruházásokra való áttérés tekintetében. Legfontosabb témaként a banki hiteleket, azaz zöld hitelek, és az ESG mentén való hitelezést, valamint a tőkepiaci finanszírozást, a zöld kötvényeket mutatta be nyugat európai példákon keresztül, majd a már megvalósított hazai példákat is megismerhették a résztvevők.

A továbbiakban Márta Irén bemutatta az előző munkacsoporton meghatározott célokat, mely magába foglalja a már létező, fenntarthatósági teljesítménymutató rendszerek áttekintését, megismertetését, stratégiai útmutatást, ajánlást vállalatvezetőknek és a kapcsolódó sikeres vállalati gyakorlatok bemutatását. A munkacsoport elvárt eredményeinek ismertetése után a munkacsoport vezetője, Nagy Gréta, a Dandelion Kft. ügyvezető igazgatója vezetett moderált beszélgetést a munkacsoport további lehetséges irányainak meghatározására. A vállalatvezetők visszajelzéseinek megfelelően egy rövid státuszfelmérő kérdőív javaslatot készítünk, melyet megküldünk a munkacsoport tagok részére véleményezésre. A kérdőív a BCSDH teljes tagságáról szeretne egy képet kapni a fenntarthatósági hatásmérés, jelentés kapcsán. Ez adja majd az alapját a szakmai munkának, támogatást nyújt a konkrét igények felméréséhez, és későbbiekben az eredmények mérésének is.

A munkacsoport működése a számos feladat miatt várhatóan 2022-ben is folytatni fogja munkáját.

A következő ESG munkacsoport megbeszélésre 2021. január 26-án kerül sor.

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?