„Energia a klímapara szívében” online konferencia a BCSDH társszervezésével

November 12-én került megrendezésre a Magyarországi Francia Nagykövetség, a Magyarországi Francia Intézet, The Climate Reality Project és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért szervezésében az „Energia a klímapara szívében” elnevezésű online konferencia.

Az eseményt Pascale Andréani, Franciaország Magyarországi Nagykövete nyitotta meg, majd Botos Barbara, a Klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyar energia- és éghajlatstratégiát mutatta be. A továbbiakban Stéphane Sarrade, a francia Atomenergia Bizottság (CEA) alacsony szénkibocsátású energia programjának igazgatója, akadémiai tag, a Sorbonne Egyetem és az Ecole Polytechnique professzora az alacsony szén-dioxidkibocsátású villamos energia-mix kihívásairól tartott előadást.

Az esemény második részében panelbeszélgetéseket hallgattak meg a résztvevők Bauer Zsolt, a The Climate Reality project, European Branch menedzserének moderálásával. A beszélgetések többek között Európa energiapolitikáját ismerték meg melyet Thomas Pellerin-Carlin, a Delors Intézet Energiaközpontjának igazgatója mutatott be. A következőkben Bart István Klímastratégia 2050 Intézet igazgatója mutatta be szervezetük munkáját, a magyar klímacélokkal együtt, majd pedig a lock-in hatás és a „plus-energy” épületek témájában került sor Ürge-Vorsatz Diána, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület 3-as számú munkacsoportjának társelnökének érdekes előadására.

 

 

Ezt követően Márta Irén, szervezetünk igazgatója moderálta a második beszélgetést, mely során az előzőektől eltérően nem globálisan vagy nemzeti, hanem még inkább szűkebb szintekről tekintettetek a témára. Jean Francois, Éghajlat-energia és körforgásos gazdaság részleg vezető, Párizs város képviseletében mutatta be a városi, városrészi szinten általuk alkotott stratégiát. Ezután Ámon Ada, Budapest főpolgármesterének klímaügyi főtanácsadója, az előző előadásra reflektálva Budapest szemszögéből mutatta be a témát, többek között említve, hogy az idén az első klímaközösségi gyűlést is megtartották, mely során egy 8 pontos csomagot hoztak létre a fejlesztés érdekében. Molnár Csaba, a Magnetbank igazgatója részletezte akcióikat. A bank a közösségek, betétesek bevonásával, partnerként finanszírozza a fenntartható megoldásokat, miközben a személyes felelősségvállalás fontosságát hirdeti. A következő előadás során Beleznay Éva, a HuGBC munkatársa részlezetve a szervezet hatásait a fenntartható épületek témájában. A szervezet a World Green Building Council tagja, szakmai platformként fogják össze a különböző szereplőket, és támogatják tagjaikat az élhetőbb, egészségesebb, fenntarthatóbb épületek kialakításában.

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?