Hibrid kukorica és felszentelt ásványvízkút – beszámoló a BCSDH hétvégéről

Tartalmas programot nyújtott idén is a BCSDH hétvége a résztvevő 15 vállalatvezetőnek és partnereiknek.

Az esemény egyik házigazdája Matthew Pickard vezérigazgató és a Syngenta volt. A cég mezőtúri gyárában szárazságtűrő és a négyszeres terméshozamot eredményező, a környékben termelt hibrid vetőmagokat dolgozzák fel és csomagolják. A látogatás alkammával bemutatták a Contívo projektet is,  amely során fenntartható és eredményes gazdálkodásra késztik fel a farmereket. A fenntartható termelés előnyeit és gyakorlatát szemléltető dióskáli Syngenta mintafarm is ezt a munkát segíti.

A Syngenta példa értékű hulladékgazdálkodását is ismertették. A kukorica minden része felhasználásra kerül, az itt termelt hulladék más iparágak alapanyagaként kerül be a körforgásos gazdaságba. A magból vetőmag lesz, míg a csuhé és csutka állati takarmányozásra vagy kozmetikum alapanyag formájában kerül felhasználásra.

 

Az esti, szintén a régiót képviselő Frittmann borkóstolóra a Hercegasszony birtokon került sor, a helyi alapanyagokból készült vacsora mellett.  Egy feltörekvő kis start-up cég, a TL Jeans által „felöltöztetett” borokat kaptak a résztvevők ajándékba.

 

A szombati nap délelőttjén a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft.  palackozó üzemét tekintette meg a vezetői csapat  Martin Olivér ügyvezető igazgató meghívására.  Szentkirályon, egy gyönyörű park közepén elhelyezkedő megszentelt kápolnában tör a felszínre az ásványvíz, mely a legmodernebb palackozó soron nyeri el végső formáját.

A Szentkirályi sikertörténetének megismerése mellett fenntarthatósági kérdések megvitatására is sor került. Elhangzott, hogy az Ásványvízgyártók Európai Szövetsége – amelynek a cég s tagja-  vállalta, hogy 2025-ig 90%-ban visszagyűjti a PET palackokat. Magyarországon a visszagyűjtési arány még mindig alacsony, annak ellenére, hogy az infrastruktúra adott. Elsődleges fontosságú a szemléletformálás ebben a kérdésben.

A két napos programot egy kellemes hangulatú ebéd zárta Kecskeméten.

Köszönjük a vendéglátó vállalatoknak és vezetőiknek a tartalmas szakmai programot és a vendéglátást.

Az esemény képválogatását itt találja.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?