Hogyan viheti előre a fenntarthatóságot az ESG törvény?

Nagy érdeklődés mellett, több mint 40 fő személyes részvételével tartottuk meg az idei év első ESG munkacsoport-találkozóját 2024. február 6-án, melynek házigazdája a Szerencsejáték Zrt. volt. A résztvevők jelentős száma is jelzi, hogy a találkozón bemutatott témák: az ESG törvény aktualitásai, a hatékony ESG adatgyűjtés vagy az ESG társadalmi vonatkozásainak kérdésköre a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatok fókuszában állnak.

A rendezvény elején betekintést nyerhettünk a Szerencsejáték Zrt. fenntarthatósági törekvéseibe, mélyebben megismerve a vállalat karitatív hálózatát. Panulin Ildikó vállalati kommunikációs főosztályvezető előadásából megtudhattuk, hogy hogyan lehet a fogyatékossággal élők beilleszkedését segítő vállalati programot felépíteni, melynek eredményeképp a vállalatnál már 10%-os az ő foglalkoztatási arányuk.

2023. december 12-én az Országgyűlés elfogadta a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényt (ESG törvény). Galambosné Dudás Zsófia, a BCSDH szakmai projektvezetője rövid bemutatást tartott a törvény szerkezetéről, a vállalatokra vonatkozó legfontosabb törvényi kötelezettségekről.

A hiteles jelentéstétel kulcsa a hiteles, megbízható adat. De hogyan juthatnak hozzá a vállalatok ilyen adatokhoz? Milyen folyamatokat érdemes kiépíteni? Mik a sikeresség feltételei? Ezekre a kérdésekre is keresték a választ a kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégei: dr. Balásfalvi-Kiss András, Proworx Kft. (Head of Kingfisher), Czene Márton, a Hungrana Kft. fenntartható fejlődés és HSE igazgatója, Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója, Kapás Dóra, a Szerencsejáték Zrt. vezető ESG szakértője és Zselyi Luca, a Hungrana Kft. minőségirányítási és fenntarthatósági vezetője. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az ESG jelentéstétel hozzájárul a vállalatok fenntarthatósági teljesítményének javulásához.

Világunk egyik legsürgetőbb kihívása a növekvő egyenlőtlenségek felszámolása. Ennek alapja pedig az emberi tőke megbecsülése, mely a BCSDH 2024-es fókusztémája. Ehhez a témához hozott inspiráló gondolatokat és kérdéseket Nagy Gréta, a Dandelion Kft. ügyvezető igazgatója, az ESG munkacsoport vezetője.

Az esemény zárásaként Galambosné Dudás Zsófia tájékoztatta a résztvevőket a szervezet következő eseményeiről.