A fenntartható működés piaci előnyt is jelent

A fenntartható fejlődési célok sikeres megvalósításához szükséges tennivalókról tartott konferenciát az Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) és a Magyar Természetvédők Szövetsége a Parlamentben, 2017. február 7-én. Az eseményen részt vett Ifj. Chikán Attila, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért szervezet elnöke is, aki beszédében kiemelte, hogy az a vállalat, amelyik ma a fenntarthatósági dimenzióban élenjáróan gondolkodik, előnyre tehet szert a piaci versenyben is.

A BCSDH elnöke előadásában elmondta, hogy a szervezet öt fontos területen – klímaváltozás, foglalkoztatás, élelmezés, vízfelhasználás, fenntartható életmód – nyújt támogatást konkrét üzleti megoldásokkal.

Kiemelte, hogy az Action 2020 Magyarország program – amely az SDG-kel teljes mértékben összhangban van –  nem csak abban előremutató, hogy széles szakmai konszenzuson alapuló makró célok kerültek megfogalmazásra, hanem abban is, hogy a nemzetközi tendenciákat is figyelembe véve, egyértelműen Magyarország kihívásaira akar üzleti válaszokat találni.

Olyan makró szintű célokat emelt ki a klímaváltozás kapcsán, mint a tiszta energiaforrások szélesebb körű használata a vállalati szektorban. A foglalkoztatás területén a női vezetők számának növelését és a megkülönböztetés-mentes foglalkoztatás elterjesztését. Az élelmezéssel kapcsolatban többek között a gyermekéhezés felszámolására és a fenntartható terméklánc kialakítására mutatott rá.

A víz kapcsán a vízminőség és a vízhasznosítás hatásfokának javítására, a fenntartható fogyasztás területén pedig a termékek életciklusának kiterjesztésére vagy a fenntarthatósági szempontokat minél teljesebben figyelembe vevő termék- és szolgáltatásfejlesztésre hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta, hogy itt nem lehet megállni. A célok kitűzését tetteknek kell követnie. Olyan üzleti megoldásoknak, amelyek alkalmasak arra, hogy a többi vállalat jó gyakorlatként, példaként megvalósítsa azt a saját szervezetében, működésében is. Már több, mint 50 ilyen üzleti megoldás készült el. És ezek száma folyamatosan bővül.

Ifj. Chikán Attila beszélt „A jövő vezetői”  tehetségprogramról is, amely révén 2017-ben minden eddiginél több, összesen 33 tehetséges fiatal kaphat betekintést a fenntartható vállalatvezetés kulisszatitkaiba. A potenciális vezetőjelöltek így megismerkednek a vállalati fenntarthatóság komplex fogalmi rendszerével és tapasztalatokat szereznek a már működő gyakorlataiból.

Előadásának zárszavaként kiemelte, hogy ma már a fenntarthatósági elvárások szerinti vállalati működés nem extra erőfeszítés, hanem sok esetben az üzleti siker és a cégek hosszú távú működésének alapja. „Egyre több nagyvállalat és KKV ismeri fel, hogy a fenntartható működés versenyelőnyt jelent, és e cégek vezetői különféle intézkedéseket is ennek szellemében tesznek. Hiszem, hogy a vállalati szektor Magyarországon is jó, egyre jobb partner lehet a fenntarthatóság felé vezető úton.” – tette hozzá.

További részleteket a konferenciáról itt olvashatnak.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?