Ki diktálja a feltételeket: a munkavállalók vagy a munkaadók?

A jövő munkaerőpiacán a rugalmasság és a stabilitás egyaránt számít

Az átalakuló foglalkoztatás kérdéseit és kihívásait járta körbe a BCSDH (Magyarországi Üzleti tanács a Fenntartható Fejlődésért) április 26-án tartott üzleti reggelije és Action2020 szakmai fóruma Annemarie Muntz, a WEC (World Employment Confederation) elnökével.

 A méltán elismert szakértő Muntz a Randstad Holding Public Affairs igazgatója is egyben. Nagy sikerű előadását a hazai GDP 30%-át termelő 80 tagvállalatot tömörítő szervezet üzleti reggelijén vállalatvezetők és szakértők részvételével műhelymunka követte, amelynek célja, hogy az üzleti szféra valódi lépéseket tegyen a fenntartható foglalkoztatás megvalósításáért.

 

„Mindannyian a biztonságra törekszünk, ha a munkánkról és bevételeinkről van szó. Mégis keressük a rugalmasságot is: mi szeretnénk eldönteni, hogy mikor, hol és miként dolgozzunk. Mindez agilitást és alkalmazkodóképességet vár el a jövőben a munkaerőpiac szereplőitől – legyen szó a munkaadói vagy a munkavállalói oldalról. Csak így biztosítható a versenyképesség. Ha a korrekt munkavállalói szerződéseket modern szociális biztosítékokkal és működőképes foglalkoztatási rendszerekkel kombináljuk, mindez elérhető lesz.”fejtette ki Annemarie Muntz.

 Egy gazdaság stabilitása és versenyképessége szorosan összefügg a foglalkoztatás erősségével és minőségével.
A magyar foglalkoztatáspolitika fő célja megegyezik az Action 2020 Magyarország hazai legfőbb célkitűzésével, a 75%-os foglalkoztatási ráta elérésével 2020-ra.

„Bár az utóbbi években nőtt a foglalkoztatottság, a vállalatok egyik legégetőbb problémája mégis a munkaerőhiány: bizonyos pozíciók betöltésére nehezen találnak megfelelő képzettségű és tapasztalatú munkaerőt. Radikális változásra, üzleti megoldásokra, új modellekre van szükség. Az üzleti szektor szerepe mindebben vitathatatlan, ám pozitív hatásának növelése közös felelősségünk.” – kezdte bevezetőjében Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke.

„A jelenlegi munkaerő-piaci folyamatokat vizsgálva három olyan területet jelöltünk meg, melyek az Action 2020 célok elérésében nagy szerepet játszanak, és emellett a legnagyobb kihívást jelentik ma Magyarországon: készségek és kompetenciák, sokszínűség és itthon maradás. A Fórum során ezeken a területeken szeretnénk feltérképezni valamint azonosítani a már létező üzleti megoldásokat, melyek azonnali, rövid- vagy középtávú eredményt hoznak.” mutatott rá Baja Sándor a Randstad ügyvezető igazgatója, a BCSDH Action 2020 Foglalkoztatás munkacsoport vezetője.

 „HR szolgáltatóként is szembesülünk azzal, hogy a munkáltatók nemcsak tudást, hanem olyan készségeket, kompetenciákat keresnek, mint például a jó problémamegoldó készség, rugalmasság, kreativitás, csapatmunka. Az üzleti világ szerepe ebben megkérdőjelezhetetlen.” – tette hozzá Baja Sándor, már az első csoport moderátoraként.

 „Az egyre súlyosbodó munkaerőhiány megoldásának a sokszínűség lehet az egyik eszköze. A vállalatoknak már nem csupán társadalmi felelősségvállalásuk, hanem üzleti érdekük miatt is nyitottnak kell lenniük olyan csoportok, illetve olyan atipikus foglalkoztatási formák felé, melyek eddig nem vagy csak kis mértékben jelentek meg üzleti gyakorlatukban.” – fejtette ki a témával foglalkozó csoport facilitátoraként Vadkerti Zoltán, a WorkLife HUB ügyvezetője.

„Növekszik azon munkavállalók száma, akik külföldön vállalnak munkát, illetve tervezik ezt. A munkaerőpiac egyensúlyát nem az elvándorlók száma, hanem inkább azok összetétele veszélyezteti, illetve ha a munkavállaló külföldön marad, és tartósan vagy végleg kiesik a magyar munkaerőpiacról. Ha ezekhez a tendenciákhoz hozzávesszük a demográfiai változásokat is, akkor várható, hogy a közeljövőben fokozódik a munkavállalókért folytatott verseny.” – mondta el moderátori bevezetőjében Megyeri Mirtill, a Colibri HR Solutions tanácsadója.

Az Action 2020 Szakmai Fórum elsődleges célja az, hogy közös gondolkodást és munkát indítson el az üzleti szférában a valódi hatásgyakorlás érdekében. A programhoz már több mint 50 vállalat csatlakozott.

Az előadást innen töltheti le: FINAL – The future of work in an employee driven labor market – ANNEMARIE MUNTZ

Az eseményen készült képek ide kattintva érhetők el.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?